Katainen püüab ELis kõrget kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jyrki Katainen.
Jyrki Katainen. Foto: SCANPIX

Möödunud kuul Soome valitsusjuhi kohalt tagasi astunud Jyrki Katainen pürib Euroopa Liidus tippametnikuks.

Endine Koonderakonna esimees asus esialgu tööle Euroopa Komisjoni majandus- ja rahandusvolinikuna, ametikohal, kus varem töötas tema kaasmaalane Olli Rehn. Rehnist sai aga Euroopa Parlamendi saadik, mistõttu täidab Katainen voliniku ametiülesandeid kuni oktoobrini, mil lõpevad senise komisjoni koosseisu volitused.  

Kataineni töökoht on ka tulevases komisjonis põhimõtteliselt kindel ja lahtine on vaid volinikukoht, mille Soome saab. Soome meedia andmetel võib Katainen ELi liinis pürgida aga veelgi kõrgemale kohale.

Lisaks komisjoni presidendile ja volinikele mängitakse tänavu ümber ka Euroopa Ülemkogu alalise eesistuja ehk ELi nn presidendi, eurogrupi juhi ning välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja – rahvasuus ELi välisministri – ametikoht.

Soome peaministri Alexander Stubbi sõnul on Katainenil seni soomlastest parimad võimalused asumaks ühele neist kolmest ametikohast. «Komisjoni ametisse nimetamine on veidi nagu hobuste võiduajamine, kus kõik panustavad, kes saab esimese koha,» kommenteeris Stubb eile. «Ütleme lihtsalt, et tal (Katainenil - toim) on kõigist soomlastest seni parimad võimalused, kuid ma ei hakka spekuleerima kellegi võimaluste üle,» lisas valitsusjuht.

See, kas Katainen mõnele kolmest ametikohast kandideerib, peaks selguma kahe nädala jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles