Iraagi Kurdistan plaanib iseseisvusreferendumit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Masoud Barzani
Masoud Barzani Foto: AP

Iraagi autonoomse Kurdistani piirkonna president Masoud Barzani kinnitas, et plaanib juba lähikuudel viia läbi referendumi, mis kurdidele iseseisvuse tooks.

Barzani selgitas BBC-le, et Iraak on juba praegu tükeldatud. Ta lisas, et kuigi kurdidel on oma osa Iraagi kriisi lahendamises, on iseseisvus nende loomulik õigus.

Pärast sunnimässuliste jõudsat edu põgenesid mitmed Iraagi väed riigi põhjaosast. See andis aga võimaluse kurdidele, kes võtsid oma kontrolli alla naftarikka Kirkūki priikonna. Ka teised kurdidele kuuluvad alad vastanduvad keskvõimu kaosega.

Kurdid on juba pikalt püüelnud iseseisvuse poole, ent nende alad jaotuvad Süüria, Türgi, Iraani ja Iraagi vahel. Kurdistani iseseisvust on see-eest toetanud Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu, kes oma sõnul näeb seda vastusena sunnimässuliste edule. Nii Türgi kui USA on aga Iraagi tükeldamise vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles