Lukašenka üllatas rahvast valgevenekeelse kõnega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene president Aleksanr Lukašenka.
Valgevene president Aleksanr Lukašenka. Foto: SCANPIX

Valgevene president Aleksandr Lukašenka üllatas oma rahvast sellega, et pidas kõne valgevene keeles.

Lukašenka pidas kõne riigi iseseisvuspäeva eel ning keelevalik oli seda erilisem, et president on pikalt paistnud silma valgevene keelt alavääristavate avaldustega, kirjutab Raadio Vaba Euroopa. Tegemist on 20 aasta jooksul esimese korraga, mil karmikäeline riigipea pöördub oma rahva poole valgevene keeles.

Kõne tõi Valgevenes kaasa agara spekulatsioonilaine, osa kommentaatoreist arvas, et selle käiguga proovib Lukašenko kinnitada autonoomiat lähedasest kaubanduspartnerist ja poliitilisest liitlasest Venemaast.

Silmapaistev on ka kõne pidamise aeg, sest see toimus vaid päev enne seda, kui Vene president Vladimir Putin maandus iseseisvuspäeva pidustustest osavõtmiseks Valgevenes.

Siiski rõhutas Lukašenka endine pressiesindaja Aliaksandr Fiaduta, et žestile ei tohiks asetada ülemäärast tähtsust.

«Ei tohiks oletada, et nüüd on ta pööramas Venemaale selga,» sõnas 1995. aastal pressiesindaja töölt lahkunud nüüdne hinnatud poliitikaanalüütik Fiaduta. «Tal on oma kurss,» lisas Fiaduta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles