Ukraina president ei näe veel põhjust pidutsemiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko.
Ukraina president Petro Porošenko. Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko ütles pühapäeval, et peab Slovjanski linna tagasivallutamist relvastatud bandiitide käes pöördepunktiks kuid väldanud konfliktis, kuid tegemist ei ole veel lõpliku võiduga ja ilutulestikku lasta pole põhjust.

«Sellest hoolimata on Slovjanski puhastamisel hambuni relvastatud jõukudest kahtlemata sümboolne tähendus. See on pöördepunkt võitluses relvastatud sõjardite vastu,» ütles Porošenko.

President hoiatas ühtlasi, et valitsusvägede eest põgenenud venemeelsed koonduvad uuesti Donetskis.

«Meil seisavad ees uued katsumused,» tõdes Porošenko

Porošenko oli päev varem andnud korraldusese anda humanitaarabi separatistide käes tagasi võetud Slovjanski ja teiste Ida-Ukraina linnade elanikele.

«Slovjanskisse on teel lennukid ja autokolonnid toiduga. Juba täna tuleb linnale viia leiba, vett, suhkrut ja konserve,» ütles president.

«Peale selle andsin ma käsu alustada töid elektri- ja veevõrgu parandamiseks, et tagada linnas normaalne elu.»

Porošenko lisas, et Slovjanski ja teiste linnade elanikud peavad kiiremas korras kätte saama pensionid, õppetoetused ja muud sotsiaaltoetused. Riik annab abi ka kannatada saanud majade ülesehitamiseks.

Slovjanskit külastanud uudisteagentuuri AFP ajakirjaniku kinnitusel linnaelanikud põgenenud separatiste taga ei igatse.

«Me tundsime ennast nende pantvangidena. Separatistid unistavad endiselt Nõukogude Liidust. Neile ei jõua kuidagi kohale, et aeg on edasi liikunud ja me elame 2000-ndatel aastatel,» ütles pensionile jäänud õpetaja Anna Gribnikova.

Slovjanski venemeelsed separatistid ja nende kõrgem komandör põgenesid laupäeval linnast. 120 000 elanikuga Slovjansk naasis keskvõimu kontrolli alla, mis on Kiievi jaoks üks suuremaid sõjalisi võite Ida-Ukrainas lahvatanud relvakonfliktis.

Slovjanskist välja tõrjutud Ukraina venemeelsed separatistid koondasid pühapäeval jõude Donetskisse ja tõotasid jätkata võitlust Ukraina võimude vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles