Ukraina esirikkur: Donetski ja Donbassi ei tohi pommitada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinat Ahmetov
Rinat Ahmetov Foto: SCANPIX

Donetski linna ja Donbassi ei tohi pommitada ja konflikt tuleks lahendada läbirääkimiste teel, ütles Ukraina rikkaim mees Rinat Ahmetov, keda on seostatud separatistide rahastamisega.

«Linnu, asulaid ja taristut ei tohi hävitada. Kõige tähtsam on, et me väldiksime rahumeelsete inimeste kannatusi ja surmasid,» ütles Ahmetov intervjuus Ukraina telekanalile.

«Donetsk on Donbassi pealinn ja Donbass on töö sümbol. See on koduks tugevatele, töökatele ja headele inimestele, kes on uhked, vaprad ning heasüdamlikud. Kuid kõige olulisem on, et nad on rahumeelsed inimesed,» lisas Ahmetov. «Sel põhjusel tahan ma uuesti öelda, et Donetski ei tohi pommitada. Donbassi ei tohi pommitada.»

Ahmetovi sõnul tuleks konflikt lahendada läbirääkimiste teel. «Pole muud võimalust,» rõhutas Ahmetov. «Ma ei taha, et Ukraina lääneossa toodaks tagasi kirstud. Ma ei taha, et kirstud toodaks tagasi Kesk-Ukrainasse ja teistesse meie riigi piirkondadesse. Ma ei taha, et Donbassis inimesi tapetaks! Seetõttu olen ma alati kutsunud üles rahule ja teen seda ka tulevikus!»

Donetskis tatarlastest söekaevuri ja poemüüja peres sündinud Ahmetovi varandust on ajakiri Forbes hinnanud 11,8 miljardile dollarile (8,6 miljardit eurot) ning sellega kuulub ta maailma 50 rikkama inimese hulka. Varanduse ajas ta kokku 1990. aastatel söe- ja metalliärimehena ning kujunes üheks Ukraina võimsaimaks ja mõjukaimaks isikuks.

Ahmetov ei tunnustanud Donbassi nn referendumit ega lubanud oma Donbassis asuva tehaste territooriumil ka hääletamist korraldada. Avalikult on Ahmetov toetanud vaid ühendatud ning vaba Ukrainat, kuid sellele vaatamata on teda seostatud separatistide rahastamisega. Ukraina oligarhe on varemgi süüdistatud selles, et ebaselges olukorras toetavad nad varjatult mõlemat poolt, sest pole teada, kummast tulevikust rohkem kasu on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles