Suri Gruusia ekspresident Eduard Ševardnadze

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia ekspresident Eduard Ševardnadze
Gruusia ekspresident Eduard Ševardnadze Foto: AFP

Täna hommikul suri Gruusia endine president Eduard Ševardnadze, kinnitas abi Marina Davitašvili.

86-aastaselt lahkunud president oli juba pikalt halva tervisega, kirjutas AFP.

Läänemaailmas hinnatud Ševardnadze oli külma sõja lõpuaastail Nõukogude Liidu välisminister, vahendades relvastuskokkuleppeid USAga ning Berliini müüri lammutamist.

Pärast kommunistliku bloki lagunemist tõttas Ševardnadze appi kodumaale, mida räsisid relvakonfliktid ja kodusõjaoht. 1995. aastal valiti ta presidendiks ning peagi kinnitati lääne eeskujul kirjutatud põhiseadus. Tol aastal kui ka 1998. aastal kiputi tema elu kallale, ent president elas atentaadikatsed üle, kandideerides ka 2000. aastal uuesti edukalt riigijuhiks.

Uuel sajandil pärssisid Gruusia arengut aga kriminaalsed jõud, mis vaatlejate sõnul said poliitilise toetuse eest vabalt tegutseda. Pöördepunkt saabus kolm aastat hiljem, kui 2003. aasta parlamendivalimiste mõjutamiskatse eest rahvas tänavatele tuli. Oht rahutusteks oli suur, ent enne konflikti eskaleerumist teatas toonane opositsiooniliider Mihheil Saakašvili, et president on tagasi astunud.

Ševardnadze sai uuelt võimult amnestia ja pensioni. Teda kutsuti elama ka Saksamaale, kuid endine riigipea otsustas Thbilisisse jääda, et memuaare kirjutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles