Poola annab Saksamaale välja arvatava Iisraeli agendi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uri Brodsky Poola politseinike vahel.
Uri Brodsky Poola politseinike vahel. Foto: SCANPIX

Poola kohus otsustas anda Saksmaale välja arvatava Iisraeli luureagentuuri Mossadi agendi, kes on väidetavalt seotud Palestiina äärmusrühmituse Hamas liidri tapmisega.

«Kohus otsustas anda Uri Brodsky välja Saksa võimudele kohtumenetluseks,» teatas Varssavi ringkonnakohtunik Tomasz Talkiewicz pärast kinnist kohtuistungit, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Kohus ei otsustanud, kas Brodsky pani toime kuritöö, mille eest ta on uurimise all. Kohus kontrollis, kas väljaandmistaotlus vastab nõuetele ja kas kahtlusalune on korrektselt tuvastatud,» selgitas Talkiewicz, kelle sõnul on Brodskyl nüüd kolm päeva aega, et kohtu otsus edasi kaevata.

Kaitsja advokaadi sõnul pole veel selgunud, kas Brodsky vaidlustab kohtu otsuse.

Der Spiegeli andmetel peeti Brodsky kinni 4. juunil Varassavi lennujaamas, kuna tolliametnikes tekitas kahtlust tema Saksa pass. Väidetavalt on Brodsky seotud jaanuaris Dubais tapetud Hamasi relvastatud tiiva Izz al-Din Qassami Brigaadide komandöri Mahmoud al-Mabhuhi mõrvaga.

Laialt levinud arvamuse kohaselt tapsid Araabia poolsaarel asuvasse emiraati oma terrorirühmitusele relvi ostma saabunud Mabhuhi aga just juudiriigi luureteenistuse Mossadi agendid. Iisrael pole seotust mõrvaga aga kinnitanud ega ümber lükanud.

Mabhuhi mõrvaga seotud isikud kasutasid väidetavalt välisriikide passe. See põhjustas Suurbritannia ja mitme teise riigi ning Iisraeli vahel diplomaatilise tüli. Uurimise käigus selgus, et tapmisega seotud isikud kasutasid 26 võltsitud Suurbritannia, Prantsuse, Saksa, Iiri ja Austraalia passi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles