Ukraina nõuab Venemaalt mereväe delfiinide tagastamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Delfiinid õpivad treeningul käemärkide järgi tegutsema.
Delfiinid õpivad treeningul käemärkide järgi tegutsema. Foto: Wikipedia

Krimmi annekteerimisega ei hõivanud Venemaa mitte ainult Ukraina Musta mere laevastiku baase, omastati ka Ukraina lahingdelfiinid, keda treeniti salajases mereimetajate treeningprogrammis.

Nüüd nõuab Ukraina aga oma delfiine tagasi – neil, erinevalt mereväeohvitseridest, puudus igasugune võimalus ise enda saatuse üle otsustada.

Delfiine hoitakse endiselt Sevastopoli lähistel basseinides, ent Ukraina võimudel on nende jaoks Krimmi poolsaare lähistel paik, kus loomad saaksid rahulikult suve mööda saata, enne kui neile leitakse elupaigaks uus sõjaväebaas.

2012. aastal surnud USA mereväe hüljes Gunnar oskas kasutada kruvikeerajat.
2012. aastal surnud USA mereväe hüljes Gunnar oskas kasutada kruvikeerajat. Foto: Mehgan Murphy/AFP

Ukraina sõjadelfiinide programm sai alguse 1990ndate aastate alguses, mil nõukogude armee paljud oma projektid unarusse jättis - üle võeti Nõukogude liidu Musta mere baasi delfiinid. 

2000. aastal levisid kuuldused, et nõukogude sõjaväe delfiini müüdi Iraanile. Ukraina armee aga taastas projekti 2012. aastal ja Krimmi delfiinide treenimise keskusest sai üks kahest teadaolevast paigast maailmas, kus mereimetajaid praegu sõjaväelisi ülesandeid täitma õpetatakse.

Teine selline on San Diegos asuv USA mereväele kuuluv baas, kus õpetatakse ligi 75 delfiini ja merilõvisid.

Venemaal on aga RIA Novosti teatel oma mereväe värskete liikmete haoks suured plaanid. Ühe sõjaväeallika teatel kaalutakse tõsist investeeringut delfiinide programmi arendusse.

«Arendatakse uusi tehnoloogiaid uute programmide jaoks, et delfiine veelgi efektiivsemalt kasutada,» rääkis allikas, kelle sõnul on mereväe delfiinide ja hüljeste eesmärgiks mereväe uppunud varustuse otsimine ja vaenlase sukeldujate tuvastamine.

USA mereväe delfiin nimega KDog otsis Iraagi sõja ajal Pärsia lahest miine.
USA mereväe delfiin nimega KDog otsis Iraagi sõja ajal Pärsia lahest miine. Foto: Wikipedia

Samuti on mereimetajad võimelised otsima miine ja teisi objekte, nende looduslik sonar suudab eristada inimkätega loodud ja naturaalseid objekte.

Allika väitel on Vene spetsialistid arendanud välja seadmed, mille jaoks Ukraina mereväel vahendeid nappis ning suudavad delfiinide loodusliku sonari tuvastatud sihtmärgid jälgimissüsteemide monitoridele kuvada.

Krimmi annekteerimisel piirasid Vene väed sisse Ukraina mereväe baase ja nõudsid sealsetelt sõduritelt alla andmist või poolte vahetamist. Mitu nädalat kestnud piiramine lõppes siiski suurema verevalamiseta, ent lõpuks baasid Venemaa jättis endale hulga Ukraina sõjaväe varustusest.

Osa inventarist õnnestus Ukrainal siiski poolsaarelt minema viia, nüüd soovitakse sama teha ka treenitud delfiinidega.

 
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles