Hiina hoiatas kaose eest Hongkongis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinik Hongkongis toimunud meeleavalduse ajal.
Politseinik Hongkongis toimunud meeleavalduse ajal. Foto: SCANPIX

Kui demokraatiameelsed viivad ellu oma plaani okupeerida Hongkongi kesklinn, tabab piirkonda majanduslik kaos, hoiatas Hiina suursaadik Ühendkuningriigis Liu Xiaoming.

Demokraatiat toetav liikumine Occupy Central on lubanud võtta enda kontrolli alla erihalduspiirkonna kesklinna, kui võimud ei luba ellu viia valimisreformi. Peking on lubanud küll Hongkongis korraldada 2017. aastal otsevalimised, kuid on välistanud võimaluse, et piirkonna elanikud saaksid kandidaadid ise valida. Praegu nimetab Hongkongi liidrid ametisse 1200-liikmeline Pekingi-meelne komitee.

«Kõik katsed Hongkongi tänavapoliitika kaudu destabiliseerida ei võida kindlasti Hongkongi inimeste südameid ja meeli,» ütles Liu väljaandes Financial Times avaldatud kommentaaris. «Tänavapoliitika ei too demokraatiat, vaid see tekitab segadust ja kaost.»

«Valimissüsteemid on erinevad ja kindlasti pole võimalik rääkida «rahvusvahelisest standardist»,» ütles Liu vastuseks demokraatiameelsete nõudmistele korraldada rahvusvahelistele nõuetele vastavad valimised.

Hiina riiklik meedia on liikumist nimetanud ebaseaduslikuks ning samuti hoiatanud negatiivse mõju eest Hongkongi majandusele.

Möödunud kuul toimus kuni 1997. aastani Briti võimu alla kuulunud ning seejärel Hiina Rahvavabariigi koosseisu läinud, kuid märkimisväärse autonoomiaga Hongkongis mitteametlik mitteametlik rahvahääletus valimisreformi üle, millest võttis osa ligi 800 000 inimest ja mis pälvis Pekingi pahameele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles