Poolas vallandati abordi tegemisest keeldunud haiglajuhataja

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus, kus poolakad nõuavad kiriku mõju vähendamist riigiasjades.
Meeleavaldus, kus poolakad nõuavad kiriku mõju vähendamist riigiasjades. Foto: SCANPIX

Poolas vallandati haiglajuhataja, kes keeldus isiklike religisoossete veeendumuste tõttu abordi tegemisest tõsise väärarenguga last kandnud naisele.

Varssavi linnavalitsuse esindaja sõnul kinnitas linnapea haiglajuhi Bogdan Chazani ametist vabastamise. «Arst võib keelduda abordi tegemisest moraalsetel põhjustel, ent seda ei saa teha avalik haigla,» kommenteeris linnavalitsuse esindaja Bartosz Milczarczyk uudisteagentuuri AFP teatel.

Naine, kellele aborti tegemast keelduti, suunati edasi teise avalikku haiglasse, ent selleks ajaks oli tema rasedus juba viis päeva liiga kaua kestnud – aborti võinuks ta seaduslikult teha 24. rasedusnädalani. Poola meedia teatel andis Chazani naisele kaasa ka ühe hooldushaigla telefoninumbri, soovitades, et seal osatakse tema väärarenenud lapse eest tulevikus hästi hoolitseda.

Naine oli sunnitud lapse lõpuni kandma ja 30. juunil sündis tal sügava väärarenguga laps, kes suri üheksa päeva hiljem.

Suuremaolt jaolt katoliiklikus Poolas on abort lubatud kuni 12. rasedusnädalani juhul, kui tegemist on vägistamis- või intsestijuhtumi tulemusel tekkinud rasedusega ja 24. rasedusnädalani, kui lootel on tõsine väärareng või ohus on ema elu. Hilisem abort on lubatud juhul, kui ema elu on ohus ning sellega tegeletakse juhtumipõhiselt.

Varssavi prokuratuur algatas haigla tegevuse suhtes uurimise ja naise advokaat taotleb kohtu kaudu valuraha. 

Ametliku statistika andmetel tehakse 38 miljoni elanikuga Poolas igal aastal 600 kuni 700 seaduslikku aborti. Viljakas eas naisi elab riigis sealjuures ligi 10 miljonit. 

Poola naiste- ja pereorganisatsiooni juhi Krystyna Kacpura hinnangul viiakse Poolas iga aasta läbi 150 000 ebaseaduslikku aborti, see aga seab naiste tervise suurde ohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles