Päikeselennuk maandus pärast 24-tunnist sõitu edukalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnelikud Bertrand Piccard ja Andre Borschberg
Õnnelikud Bertrand Piccard ja Andre Borschberg Foto: SCANPIX

Täna maandus eksperimentaalne päikeseenergial sõitev lennuk pärast ööpäevaringset testsõitu, millega tõestati kogu maailmale, et lennuk võib koguda piisavalt energiat, et lennata 24 tundi järjest ilma kütuseta.

Täpselt kell 9 hommikul maandus päikeselennuk piloot Andre Borschbergi juhtimisel Payerne’i lennuväljal Šveitsis, vahendab Associated Press.

Rekordi nimel töötas meeskond lennuki kallal seitse aastat. «Me saavutasime rohkem, kui tahtsime. Kõik on väga õnnelikud,» ütles piloot pärast maandumist.

Meeskonna sõnul näitasid nad nüüd maailmale, et üheistmeline lennuk võib püsida õhus 24 tundi järjest, kogudes energiat vaid päikeselt.

Projekti kaasasutaja Bertrand Piccardi sõnul olid paljud skeptilised, aga nüüd tõestasid nad kõigile, et uued tehnoloogiad vähendavad inimeste sõltuvust fossiilkütustest.

Meeskonnal pole aga aega puhata, kuna juba plaanitakse lennata üle Atlandi ookeani ning pärast seda, aastal 2013, teha vaid viie peatusega ring ümber maailma.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles