Mikser KAVist: ükski riik ei saa öelda, et kriisipiirkond on neist liiga kaugel

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti sõdurid Kesk-Aafrika Vabariigis Ucatexi sõjaväelaagris Banguis.
Eesti sõdurid Kesk-Aafrika Vabariigis Ucatexi sõjaväelaagris Banguis. Foto: Kaitseväe peastaap

Eesti sõdurid on Euroopa Liidu sõjalisel missioonil Kesk-Aafrika Vabariigis olnud nüüdseks kaks kuud, praegu riigi julgeoleku olukorraga tutvuva kaitseminister Sven Mikseri sõnul on turvalisuse ja rahu tagamine Aafrika riikide arengu jaoks võtmetähtsusega.

Mikseri sõnul ei saa ükski riik öelda, et kriisipiirkond on geograafiliselt liiga kaugel, sest turvalisus on moodsas maailmas piiriülene ning mõjutab meid kõiki, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Kohapeal viibiva ERRi rahvusringhäälingu uudistetoimetuse välistoimetuse juhi Aarne Rannamäe sõnul on Kesk-Aafrika Vabariigil väga vähe riigile omaseid tunnuseid.

«Tegu on Aafrika südames oleva väga suure riigiga, samas elanikke on selle territooriumi kohta väga vähe - rohkem kui 600 000 ruutkilomeetril elab 4,5 miljonit inimest, see on riik, mis ei kontrolli oma piire, millele ei ole armeed ega julgeolekujõude, mis ei kontrolli oma väga rikkalike maavarasid - Kesk-Aafrika Vabariigi teemantidega äritsetakse naaberriikides, aga see riik suurt tulu sellest ei saa. Koolisüsteemi praktiliselt ei ole, pensionit ei ole, suur osa elanikkonnast on kirjaoskamatud, seda võib nimetada läbikukkunud riigiks, aga ka ainult mingiks territooriumiks, sest elu riigi sees ei kontrollita,» ütles ajakirjanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles