Venemaa võib USA-le pakkuda Eesti kasuks luuramises süüdimõistetut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumarelvaekspert Igor Sutjagin, keda Venemaa soovib samuti vahetada ühe juunis USAs kinni võetud spiooni vastu.
Tuumarelvaekspert Igor Sutjagin, keda Venemaa soovib samuti vahetada ühe juunis USAs kinni võetud spiooni vastu. Foto: SCANPIX

Ajakirja Economist veebiväljaande andmetel võib Venemaa pakkuda vahetuseks USAs kinni võetud spiooni vastu teiste seas ka endist julgeolekuohvitseri Igor Vjalkovi, kes mõisteti 2004. aastal süüdi Eesti kasuks luuramises.

Venemaa soovib vahetada Suurbritannia heaks spioneerimises süüdistatuna vangi mõistetud tuumarelvaeksperdi Igor Sutjagini ühe juunis USAs kinni võetud spiooni vastu, ütles teadlase advokaat kolmapäeval.

Economist kirjutab, et Sutjagin üksi ei ole piisav vahetuskaup FBI poolt juunis kümne Venemaa kasuks spioneerimise kahtlusega vahistatud inimese vastu.

Ajakiri oletab, et Venemaa võib nende kümne spiooni vastu vahetukaubaks pakkuda ka Sergei Skripali, Platon Obuhhovit ja Igor Vjalkovi.

Esimene neist vahistati 2004. aastal ja mõisteti Ühendkuningriigi heaks spioneerimise eest 13 aastaks vangi. Obuhhov vahistati 1996. aastal, ka teda süüdistati Ühendkuningriigi heaks spioneerimises. Vahepeal vaimuhaiglas viibinud mees ei ole praegu vangis, kuid on tänaseni psühhiaatrite järelvalve all.

Endine julgeolekuohvitser Igor Vjalkov mõisteti 2004. aastal süüdi Eesti kasuks spioneerimises, kohus saatis ta kümneks aastaks vangi.

Samas nendib väljaanne, et isegi siis, kui sellele kolmikule lisada 2005. aastal Saksamaa kasuks spioneerimise eest kümneks aastaks vangi mõistetud Andrei Dumenkov, ei ole tegemist võrdväärse vahetuskaubaga. Lähipäevil peaks selguma, mida Venemaal veel pakkuda on ja kui tõsiselt on Ameerika Ühendriigid valmis kaupa tegema, kirjutab Economist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles