Europarlament kiitis heaks pangaandmete leppe USAga

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Hendrik Vosman
Copy
Euroopa Parlamendi saadikud Strasbourgis kiitmas heaks SWIFT II kokkulepet.
Euroopa Parlamendi saadikud Strasbourgis kiitmas heaks SWIFT II kokkulepet. Foto: SCANPIX

Euroopa Parlament võttis täna vastu USAga pangaandmete vahetust käsitleva terrorismivastase võitluse kokkuleppe SWIFT uue versiooni, teatas parlamendi infobüroo.

Parlament kiitis SWIFT II kokkuleppe heaks 484 poolthäälega, vastu oli 109 ja erapooletuks jäi 12 saadikut. Lepe jõustub käesoleva aasta 1. augustil.

Eelmise versiooni lükkasid saadikud veebruaris tagasi. Järgnenud läbirääkimistel saavutas europarlament muu hulgas selle, et EL alustab sel aastal Euroopa andmetöötlussüsteemi väljatöötamist, mis teeks lõpu andmeplokkide ehk sorteerimata andmete edastamisele USA-le. Teisisõnu kui Euroopa saavutab lõpuks võimaluse analüüsida pangaandmeid kohapeal, siis edastatakse teavet Ühendriikidele vaid konkreetse terrorismikahtluse korral.

Teine kokkuleppe uuendus võimaldab Haagis asuval ELi kriminaalluure agentuuril Europolil blokeerida andmete edastamist USA-le. Europol peab kontrollima, et iga USA rahandusministeeriumi andmeedastuse taotlus on terrorismivastase võitluse seisukohast lähtudes õigustatud ning et taotletud andmete maht on võimalikult väike.

Kokkuleppe uus versioon näeb samuti ette, et andmete kasutamist ameeriklaste poolt, mida võib teostada üksnes terrorismivastase võitluse eesmärgil, peab jälgima sõltumatute uurijate rühm, kuhu kuulub ka Euroopa Komisjoni ja Euroopa Parlamendi määratud esindaja. See isik saab õiguse nõuda põhjendust enne iga andmekasutust ning keelata mistahes ebaseaduslikud otsingud.

Kokkulepe ei hõlma ELi-siseseid finantstehinguid, vaid ainult ELi mittekuuluvate riikidega seotud finantstehingute andmeid.

Saadud andmeid võid säilitada ainult konkreetse menetluse ja uurimise jooksul. Iga aasta peab USA rahandusministeerium tegema kõigi nende andmete hindamise ja kustutamise, mida ei ole kasutatud ja seega personaliseeritud ning ei kasutata enam terrorismivastases võitluses. Sellised andmed tuleb hiljemalt viie aasta jooksul kustutada.

Kokkulepe jõustub 1. augustil 2010. aastal ning see kehtib viis aastat, misjärel seda võib pikendada iga aasta.

Tagasi üles