HRW: Iraagi julgeolekujõud hukkasid 255 sunniidist vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sunni mässulistega võitlev Iraagi šiiit.
Sunni mässulistega võitlev Iraagi šiiit. Foto: SCANPIX

Iraagi julgeolekujõud ja valitsusele lojaalsed šiia maakaitseväelased hukkasid juunis pühasõdalaste pealetungi eest pagedes vähemalt 255 sunniidist vangi, teatas reedel inimõigusrühmitus Human Rights Watch (HRW).

«Iraagi julgeolekujõud ja valitsusega seotud maakaitseväelased on alates 9. juunist ebaseaduslikult hukanud vähemalt 255 vangi,» seisab inimõiguslaste avalduses.

«Massilised kohtuvälised hukkamised võiva olla tõendiks sõjaroimadest või kuritegudest inimsuse vastu,» ütles New Yorgis baseeruv rühmitus.

Human Rights Watchi hinnangul olid hukkamised kättemaksuks tollal Iraagi ja Levandi Islamiriigi (ISIL) nime kandnud organisatsiooni rünnaku eest.

Rühmitus, mis on seejärel nimetanud end ümber Islamiriigiks (IS), on sunniidi äärmuslaste organisatsioon, mis eelmisel kuul hõivas Iraagis suuri alasid, sealhulgas riigi suuruselt teise linna Mosuli, ning on osal Iraagi ja Süüria territooriumist välja kuulutanud kalifaadi.

«Vangide hukkamine on rahvusvahelise õiguse räige rikkumine,» ütles HRW Lähis-Ida osakonna asejuht Joe Stork.

«Samas kui maailm mõistab õiglaselt hukka (ISIL-i) metsikused, ei tohiks ta sulgeda silmi valitsuse ja valitsusmeelsete jõudude sektantlike tapmiste ees,» lisas ta.

Inimõigusrühmituse sõnul on neil tõendeid vangide hukkamisest läinud kuul Mosulis ning Tal Afaris, Baqubas, Jumarkhes ja Rawas.

«Ühel juhtumistest panid tapjad kümneid vange põlema ja kahel heitsid granaate kongi,» kirjutas HRW, nõudes rahvusvahelist juurdlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles