USA ja Venemaa valmistavad ette spioonivahetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Sutjagin 2004. aastal.
Igor Sutjagin 2004. aastal. Foto: SCANPIX

Kõik märgid näitavad, et Venemaa ja USA on alustamas või juba alustanud spioonivahetust, et tõmmata joon alla juuni lõpus puhkenud luureskandaalile, mis seadis ohtu suhete paranemise kahe riigi vahel.

Kumbki maa pole ametlikult kinnipeetavate ja vangide vahetust kommenteerinud, kuid mitmed allikad, kes Ühendriikides vahi all peetavaid arvatavaid salaagente esindavad, teatasid, et tõepoolest üritavad ametivõimud nendega kokkuleppele jõuda, kirjutas Reuters.

Algse ettepaneku kohaselt lastakse Vene kodanikest vahialused kodumaale tagasi, juhul kui nad end süüdi tunnistavad ning Venemaa USA-le üks ühele kellegi vastu loovutaks. Kiired ülestunnistused hoiaksid ära pikad kohtuprotsessid, mis võivad kahjustada USA ja Venemaa paranevaid suhteid.

CNNi teatel ilmuvad kõik USAs kinni peetud kümme kahtlusalust täna New Yorgis föderaalkohtu ette ning nad võidakse juba täna hilisõhtul vabaks lasta.

Anna Stavitskaja, 2004. aastal Venemaal 15 aastaks CIA-le saladokumentide üleandmise eest vangi mõistetud Vene tuumaeksperdi Igor Sutjagini advokaat teatas täna pärastlõunal AFP-le, et tema klient võidi osana spioonivahetusest juba vabastada ja lennukiga Viini transportida.

Sutjagini isa sõnul on poega nähtud Viinis lennukilt maha astumast ning et tal oli vastas Briti ohvitser. Stavitskaja lisas, et praegusel hetkel on tegu siiski vaid kuulujutuga.

Sutjagini vend Dmitri rääkis Reutersile, et ta nägi ka nimekirja teistest vabastatavatest vangidest. Nende seas oli Skripal – arvatavasti Vene ohvitser Sergei Skripal, kes mõisteti süüdi 2006. aastal Suurbritannia kasuks luuramises.

Vene päevalehe Kommersant teatel vabastab Venemaa kokkuleppe raames lisaks Sutjaginile ja Skripalile ka Vene välisluure endise töötaja Aleksandr Zaporožski ja Aleksandr Sõpatševi. Mõlemad on spionaaži eest vangi mõistetud.

USAs arreteeritud Anna Chapmani advokaat Robert Baum tunnistas, et ta on Vene ametnikega kohtunud. Uudisteportaali Gazeta.ru teatel tehakse ettevalmistusi, et Chapman juba täna öösel Moskvasse naaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles