USA vahetas kümme Vene salaagenti nelja lääne spiooni vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene luureagendid eile Manhattani föderaalkohtus.
Vene luureagendid eile Manhattani föderaalkohtus. Foto: SCANPIX

Juuni lõpus USAs kinni peetud kümneliikmeline Vene luurevõrgustik tunnistas eile New Yorgi kohtus oma süüd ja nad saadeti kohe riigist välja. Vastutasuks vabastas Moskva neli lääneriikide heaks spionaažis süüdi mõistetud venelast.

Tegu on suurima spioonide vahetusega pärast külma sõja lõppu.

Kahtlusalused võtsid eile New Yorgi föderaalkohtus omaks süü salaja Moskva heaks tegutsemises ning kohus käskis nad kohe riigist välja saata ning mitte kunagi naasta, vahendas AFP.

Agendid pandi eile hilisõhtul vaid mõni tund pärast kohtus viibimist Moskvasse suunduva lennuki peale, teatas telekanal NY1.

«Nende kümne ebaseadusliku agendi vangistuse pikendamine Ühendriikides ei annaks riikliku julgeoleku kohalt mingit olulist eelist,» põhjendas USA välisministeeriumi pressiesindaja Mark Toner.

Föderaalkohtunik Kimba Wood otsustas kümne süüaluse karistuse kantuks lugeda kohe pärast seda, kui nad süü omaks olid võtnud.

Ilmselt selleks, et hiljutist suhete paranemist Venemaaga mitte ohustada, paistis kohtuistung AFP teatel silma sellega, et agentide tegevuse kohta ei selgunud olulist lisainfot.

Kõik peale Peruu päritolu Vicky Pelaeze tunnistasid, et on venelased. Mitmed võtsid omaks ka valeidentiteedi kasutamise. Näiteks selgus, et Richard ja Cynthia Murphy on tegelikult Vladimir ja Lidia Gurjev, samas kui Donald Heathfieldi õige nimi on Andrei Bezrukov.

Vastusammuna andis Venemaa president Dmitri Medvedev armu neljale mehele, kes lääneriikide heaks luuramises vangi olid mõistetud. USA võimude sõnul ei jäänud vangidel muud üle, kui kokkuleppe raames samuti oma süüd tunnistada.

Vabastatute seas on relvastuskontrolli ekspert Igor Sutjagin ning endised luureohvitserid Sergei Skripal, Aleksandr Zaporožski ja Gennadi Vassilenko. Kõik on Vene kodanikud.

Venemaa tegi suuri pingutusi, et kokkulepet oma salaagentide jaoks paremaks teha, saates konsulaarametnikke kümne kinnipeetava juurde, et kirjeldada «elu, mis neile Venemaale naastes osaks saab».

Näiteks USA kodanikust Pelaezele lubas Moskva Venemaal tasuta elukohta, anda elu lõpuni iga kuu 2000 dollarit stipendiumit ning viisasid tema lastele, et nad külla saaksid sõita. Pelaez keeldus pakkumisest, otsustades minna elama Peruusse, kirjutas AP.

Oma alastifotode ja kõmulise eraelu poolest enim tähelepanu saanud Vene agendi Anna Chapmani advokaat ütles, et tema klient on rõõmus, et vanglast vabaneb, kuid tal on kahju, et ta peab Moskvasse naasma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles