Passita Läti kodanikele jagatakse parlamendivalimiste ajaks spetsiaalsed valijakaardid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlamendi valimiste aegne valimisjaoskond Lätis Bauska linnas.
Europarlamendi valimiste aegne valimisjaoskond Lätis Bauska linnas. Foto: SCANPIX

Läti parlament võttis täna vastu valimisi puudutava seaduse muudatused, mis annavad võimaluse oktoobris toimuvatel parlamendivalimistel osaleda  ligi 35 000 Läti kodanikule, kellel pole passi, vaid ainult ID-kaart.

ID-kaardiga kodanikel takistas valimist varem seadus, mille kohaselt tuleb parlamendivalimistel hääletama tulnud kodaniku passi lüüa tempel. Seadusmuudatus lubab valimisealistele passita kodanikele aga ajutisi valijakaarte. Üks valijakaart läheb riigile maksma 4800 eurot ehk umbes 16 eurosenti inimese kohta, mistõttu on kodakondsus- ja migratsiooniameti asejuhi Janis Citrskovise sõnul tegemist kõige odavama ja kiirema lahendusega probleemile. Läti seimi esindajate sõnul otsitakse probleemile tuleviku tarbeks ka püsivamat lahendust.

Passita kodanikud peavad valijatõendit taotlema enne 11. septembrit, maksma nad ise selle eest ei pea. Tõendeid väljastavad kodakondsus- ja migratsiooniameti bürood 22. septembrist 3. oktoobrini.

Ajutised valijakaardid antakse välja ainult 4. oktoobril toimuvateks parlamendivalimisteks ja kodanikud on kohustatud koos nendega esitama ka isikut tõendava dokumendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles