Schwarzenegger kehtestas miinimumpalgad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arnold Schwarzenegger.
Arnold Schwarzenegger. Foto: SCANPIX.

California kuberner Arnold Schwarzenegger kehtestas 19,1 miljardi dollari suuruse eelarvepuudujäägi all ägava osariigi 200 000 avaliku sektori töötajale miinimumpalgad.


USAs on ametlik miinimumpalk 7,25 dollarit tunnist. Schwarzenegger andis korralduse palgakärbeteks pärast seda, kui California oli sunnitud alustama möödunud nädalal uut majandusaastat ilma eelarveta ja plaanideta, kuidas defitsiidiga võidelda.

Nüüd on Schwarzeneggeri administratsioonil korralduse jõustamiseks aga jalge all kohtutee. Nimelt keeldus osariigi pearaamatupidaja John Chiang kuberneri käsku täitmast ja süüdistas teda «palgaseaduste hoolimatus jalge alla tallamises».

Califormia appellatsioonikohus langetas eelmisel nädalal oma otsuse Schwarzeneggeri kasuks ja väitis, et osariigil on õigus palgakärpeid teostada.

Nüüd pidi aga Schwarzenegger raamatupidaja vastupanu murdmiseks teistkordselt kohtusse pöörduma.

«Kuna Chiang ignoreerib jätkuvalt kohtu otsuseid, tuleb meil taas kohtu poole pöörduda, et nõuda seadusrikkumise lõpetamist,» ütles Schwarzenegger pressiesindaja.

«Kohtu seisukoht on selge: osariigi eelarve või muu määruse puudumisel ei ole pearaamatupidajal meelevalda jätkata seni kehtinud palkade maksmist.»

Chiang seisab aga siiani kindlana. «Kui me töötajatelt eelarve vastuvõtmiseni palku kinni peame, ei lahenda me sellega puudujäägiprobleeme, vaid ajame asja hoopis hullemaks,» ütles ta pressiesindaja vahendusel ajalehele Los Angeles Times.

«Raamatupidaja kasutab ära kõik õiguslikud kanalid, kaitsmaks osariigi elanikke kuberneri hoolimatuse eest.»

California on alates majanduslanguse algusest eelarvega suurtes raskustes ja oli mullu sunnitud tasuma avaliku sektori töötajatele sularaha asemel võlakirjadega, kuniks eelarve osas kokkuleppele jõuti.

Rekordiliste puudujääkidega maadlevad veel mitmed USA osariigid, kuid vaid California on võtnud nõuks tõsiselt avaliku sektori palkade kallale minna.

California eelarvedefitsiit on USA suurim, hoobi on osariigi rahandusele andnud omandimaksu laekumiste, kapitali kasvutulude ja aktsiaoptsioonide järsk langus.

Schwarzeneggeri administratsiooni sõnutsi makstaks kinnipeetud rahasumma töötajatele tagasi niipea, kui uus eelarve paika saab.

Kuna California seadusandjate leeris on demoraadid ja vabariiklased esindatud võrdselt, kokkulepe aga eeldaks kahe kolmandiku häälteenamust, siis ei paista lahendust lähitulevikus kusagilt.

 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles