Rahvusvaheliste suhete lektor: USA-Saksamaa tülist maailmapoliitika ei kannata

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel ja Barack Obama.
Angela Merkel ja Barack Obama. Foto: SCANPIX

Kuigi USA ja Saksamaa spioneerimistüli võib kujuneda pikaks, siis suurtes küsimustes nagu olukord Ukrainas jäävad tüli kahe osapoole huvid samaks, leiab Tallinna ülikooli rahvusvaheliste suhete lektor Matthew Crandal.

Saksamaa ja USA suhetes valitseb pingeline olukord: läinud nädalal saatis Berliin riigist välja Ameerika Luure Keskagentuuri (CIA) residendi, CIA oli värvanud Saksa luureohvitseri oma informaatoriks, kahtluse all on ka üks kaitseministeeriumi töötaja, ameeriklased ei täpsusta, mis teabega tegu oli; sakslased nimetavad seda naeruväärseks, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Tallinna ülikooli rahvusvaheliste suhete lektor Matthew Crandall leiab samuti, et tegu ei saa olla suurte saladustega ning USA ostetud informatsioon ei olnud väga vajalik.

Juba varem rikkus Saksamaa-Ameerika suhteid kantsler Angela Merkeli telefoni pealtkuulamine, Crandall hindas, et tüli kahe liitlase vahel võib kujuneda pikaks, kuid olulist mõju maailma asjadele sel pole.

«Suured teemad ilmselt ei kannata, mis toimub Iraagis, Ukrainas, Süürias, Iraani läbirääkimistega, nendega ilmselt Saksamaa huvid on ikkagi samad kui USA huvid - kui see on praegu usaldusprobleem, siis teised suured asjad ei kannata,» rääkis rahvusvaheliste suhete lektor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles