Homsel ELi tippkohtumisel võib selguda vaid välispoliitikajuht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipp.
Euroopa Liidu lipp. Foto: SCANPIX

Homsel Euroopa Liidu riigijuhtide kohtumisel valitakse ilmselt vaid uus välispoliitikajuht, jättes Ülemkogu eesistuja küsimuse sügisesse.

Nii välispoliitikajuht Catherine Ashtoni kui Ülemkogu eesistuja Herman van Rompuy ametiajad lõppevad viie kuu pärast, ent esimese järglase peab esmalt heaks kiitma Euroopa Parlament, misjärel valitakse ta oktoobris koos kõigi teiste volinikega, kirjeldas olukorda EUobserver.

Sõltuvalt Ülemkogu eesistuja poliitilisest positsioonist valitakse ka välispoliitikajuht, mis tähendab, et vasaktsentristid Helle Thorning-Schmidt (ÜK eesistujaks) ja Federica Mogherini (VP juhiks) koos ameteisse ilmselt ei pääseks. Seetõttu räägitakse eesistuja puhul taaskord nii Iiri peaminister Enda Kennyst kui Läti Valdis Dombrovskisest ja Andrus Ansipist, kes kõik spektri paremasse poolde jäävad.

Balti riikide vastuseis itaallannast Mogherinile on seejuures juba avalik, mistõttu on ka aktuaalseks muutunud Poola välisminister Radek Sikorski kandidatuur. Kompromisskandidaadina nähakse ka Bulgaaria volinik Kristalina Georgievat, kelle kasuks mängivad naissugu ja tehnokraatlik taust; lisaks saaks Ida-Euroopa endale esmakordselt kõrge ameti.

Siiski usuvad Euroopa Liidu allikad, et tõenäoliseim kandidaat on endiselt Mogherini.

Lisaks arutatakse homme nii teisi volinikuportfelle kui ka Vene-Ukraina kriisi lahendusstsenaariume.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles