Ukraina konsul: meie lendur viidi Venemaale käeraudades ja kott peas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sõjaväe piloot Nadja Savtšenko.
Ukraina sõjaväe piloot Nadja Savtšenko. Foto: Kuvatõmmis videost

Ukraina sõjaväe lendur Nadja Savtšenko, kes jõudis separatistide käest Venemaale eeluurimisvanglasse, rääkis kohtumisel Ukraina konsuli Gennadi Breskalenkoga, et ta viidi Venemaale vägisi.

«Nadia Savtšenko kinnitas, et ta viidi vastu tahtmist ebaseaduslikult Ukraina territooriumilt välja, kott peas ja käed raudus,» teatas Ukraina välisminister Pavlo Klimkin president Petro Porošenkole. Röövijad olid kasutanud teel ka mitmeid erinevaid sõidukeid, teatas Interfax Ukraina.

Klimkini teatest selgub, et piloot, kellel esialgus konsuliga kohtuda ei lastud, kuulutas välja näljastreigi, ent lõpetas selle tänu kohtumisele.

Breskalenko teatel nõuab Kiiev tungivalt Savtšenko Ukrainasse tagasi lubamist. Ühtlasi nõutakse selgitusi, kuidas sõjaväelane täpselt Ukrainast Venemaale sattus. Moskva väide, et naine läks sinna ise põgenikuna, ei ole konsuli sõnul usutav. 

Venemaa juurdluskomitee esindaja Vladimir Markini kinnitusel ootab Savtšenkot kohtumõistmine – teda seostatakse kahe Vene ajakirjaniku surmaga Ukraina idaosas. 

Teade piloodi jõudmisest Venemaale Voroneži vanglasse, jõudis Ukraina võimudeni 8. juulil. Valitsus teatas, et esitas pöördumise naise vabastamiseks ning nõudis infot selle kohta, kuidas ta Venemaale jõudis - teadaolevalt oli naine Ukraina idaosa separatistide käes vangis. Vene võimude teatel tuli naine aga ise põgenikuks maskeerituna üle piiri ning peagi avastati lihtsalt, et tegemist on kriminaaljuurdlusega seotud isikuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles