ERR.ee: Obama asepresidendikandidaat on tugev Eesti toetaja

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama ja Joe Biden.
Barack Obama ja Joe Biden. Foto: Reuters / Scanpix

USA demokraatide presidendikandidaat Barack Obama valis oma asepresidendikandidaadiks Washingtoni vaieldamatu välispoliitika autoriteedi, Senati mõjuka välissuhete komitee esimehe Joseph Bideni, kes on korduvalt Eestile poolehoidu avaldanud.

Mulluste pronksmehe-sündmuste ajal oli ta üks viiest senaatorist, kes pani hääletusele resolutsiooni, kus Moskva poolt Eesti vastu astutud sammud teravalt hukka mõisteti. Pisut kaugemale ajalukku vaadates - 2002. aastal oli ta USA Kongressi poolt Eesti, Läti ja Leedu NATOga liitumise soovile avaldatud toetuse taga, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Vaatlejad märgivad, et tänavuse presidendikampaania ajal on Biden, kes ka ise eelvalimistel põgusalt kandideeris, olnud üks oma noorema Chicago kolleegi karmimaid kriitikuid.
Ta kampaania esindajad märkisid mõne päeva eest, kui otsus asepresidendi kohta oli juba langetatud, kuid seda veel ei avaldatud, et Obama valis poliitiku, kes ei kardaks riigi esimesele mehele mingil juhul vastu vaielda ja oma arvamusi avaldada.

Denveris algab esmaspäeval demokraatide kongress, kus nad ametlikult partei kandidaatideks kinnitatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles