Toom ja Ždanoka hääletasid Ukraina resolutsiooni vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom
Yana Toom Foto: Tairo Lutter

Neljapäeval võttis Euroopa parlament 497 poolt- ja 121 vastuhäälega vastu resolutsiooni, mis puudutas olukorda Ukrainas.

Vastu hääletasid teiste seas ka Eesti Keskerakonna liige Yana Toom ja Läti venekeelne saadik Tatjana Ždanoka. Teine Läti venekeelne saadik Andrei Mamõkin hääletas Venemaa vastase resolutsiooni poolt.

«Kui me tahame lõpetada verevalamise ja jõuda konflikti rahumeelse lahendamiseni, peaksime püüdma mõista mõlemat poolt. Kahjuks on resolutsiooni tekst tasakaalustamata ja võib jätta mulje, et Euroopa Liit on asunud ühele poolele relvastatud konfliktid, mille kõik osalised on ära teeninud kriitika. Mitu dokumendis esitatud tõsist süüdistust ei ole piisavalt tõendatud. Sellepärast ma ei pidanud võimalikuks seda resolutsiooni toetada,» põhjendas Toom vastuhääletamist.

«Mis puudutab president Porošenko rahuplaani, siis selle juures me ei märka seda, et vastavalt sellele on osa - ja väga suur osa - Ukraina kodanikke lihtsalt separatistid. Dialoogi võimalust nende inimestega ei ole nii-öelda ette nähtud, kuigi tegemist ei ole vaid relvastatud mässajatega – ainult väljastpoolt toetatav mäss ei kestaks ilma tsiviilelanikkonna toetuseta nii kaua,» ütles Toom. Ta rõhutas, et vaherahu rikkumises on olnud süüdi mõlemad pooled.

«Ma ei eita võimalikku Venemaa sekkumist Ukraina sündmustesse (selge, et räägin hetkel Donetskist, mitte ei pea silmas Krimmi), kuid selle sekkumise mastaapi hinnatakse tuginedes Ukraina allikatele, kuigi Ukraina on üks konflikti osapooltest,» lausus Toom.

Ta rõhutas ka seda, et kõnealune hääletus toimus enne Malaisia lennuki allatulistamist. «Ja kuigi hetkel ei ole tõestatud, kelle rakett viis ära pea 300 inimese elud, kasutaksin ma punase nupu asemel kollast ehk jääksin erapooletuks,» ütles Toom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles