Austraalia ähvardab blokeerida Putini osalemise G20 tippkohtumisel

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia peaminister Tony Abbott.
Austraalia peaminister Tony Abbott. Foto: SCANPIX

Austraalia ähvardas üritada blokeerida Venemaa presidendi Vladimir Putini osalemise novembrikuisel G20 riikide tippkohtumisel Queenslandis, kui Moskva ei aita kaasa sõltumatule uurimisele Malaisia reisilennuki allatulistamise osas Ukraina idaosa kohal.

Austraalia peaminister Tony Abbott väljendas eile äärmist pahamelt Venemaa poolt toetatud mässuliste käitumise pärast õnnetuskohal, kes tema sõnutsi on tulistanud hoiatuslaske välistamaks sõltumatute vaatlejate tööd lennukirusude juures.

Allatulistatud lennukis hukkus teiste hulgas 28 Austraalia kodanikku.

Abbott selgitas oma seisukohti G20 kaubandusministrite kohtumisel Sydneys ning kõneles hiljem veel eraldi Vene kaubandusministriga, kirjutab Financial Times. Ajakirjanike küsimusele, kas Putin peaks osalema G20 tippkohtumisel, vastas Abbott: «Ootame ja vaatame, mis juhtuma hakkab.»

Queenslandi osariigi peaminister Bill Shorten, kus tippkohtumine aset leiab, seostas Putini osalemise Venemaa käitumisega lähipäevil. «Kui me näeme, et nad [venelased] ei tee katastroofi uurimise osas koostööd – ja me oleme kuulnud, et nad ei taga praegu juurdepääsu – siis ma arvan, et ma võin oma osariigi elanike nimel öelda, et ta tõenäoliselt ei ole teretulnud.»

Kas Austraalia ühepoolne blokeering toimiks, ei ole selge. G20 liikmete seas on mitmeid arengumaid, mistõttu võib konsensuse saavutamine osutuda keerukaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles