Iraan on asunud tuumalepet täitma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Hassan Rouhani.
Iraani president Hassan Rouhani. Foto: SCANPIX

 Iraan on lahjendanud kogu oma keskmisele tasemele rikastatud uraani varud, nagu näev ette novembris suurriikidega sõlmitud kokkulepe, teatas ÜRO tuumaagentuur värskes raportis.

Kuigi kõneluste tähtaeg lõpliku tuumaleppe saavutamiseks lükkus 20. juulilt edasi, kinnitas Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA), et Teheran täidab oma rahvusvahelisi kohustusi.

Vastavalt novembris saavutatud kokkuleppele on islamivabariik lahjendanud poole oma 20 protsendini rikastatud uraani varudest viiele protsendile, ülejäänu on ümber töödeldud uraanoksiidiks. Teheran pole üheski oma tuumarajatises rikastanud uraani kõrgemale viie protsendi tasemest, kinnitas IAEA raportis.

Iraan on alati väitnud, et riigi tuumaprogramm on rahuotstarbeline. Tuumapommi valmistamiseks peab uraan olema rikastatud 90 protsendini, kuid 20-protsendise puhtusastmega uraani edasine rikastamine relva tootmiseks vajalikule tasemele on vaid lühike samm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles