Valimiskaotus ajas Jaapani peaministri ummikusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaminister Naoto Kan
Jaapani peaminister Naoto Kan Foto: SCANPIX

Vaid kuu aega ametis olnud Jaapani peaministril Naoto Kanil muutus pärast oma erakonna ootamatult suurt kaotust eilsetel parlamendivalimistel veelgi raskemaks lubatud reformide läbisurumine, kirjutab AFP.

Kani vasaktsentristlik Jaapani Demokraatlik Partei (DPJ) kaotas eile parlamendi ülemkojas enamuse, kusjuures tulemus oli halvem kui arvamusküsitlused ja eksperdid ennustasid.

Vaatlejate sõnul ei võimalda kaotus Kanil, Jaapani viiendal peaministril viimase nelja aasta jooksul, teoks teha riigivõla vähendamiseks ja majanduse ergutamiseks mõeldud reforme, millega tahetakse peatada juba kaks aastakümmet kestnud majandusseisak.

Lävepakuküsitluste kohaselt sai DPJ 242-kohalises kojas vaid 106 kohta. Endiselt kontrollib võimuerakond siiski parlamendi alamkoda.

«Jaapan on jäänud kinni tihedasse uttu,» kommenteeris Tokyo Keizai ülikooli politoloogiaprofessor Takayoshi Shibata.

Tema sõnul seisab valitsusel ees segane aeg, kuna DPJ peab leidma koalitsioonipartnereid, kelle abiga ülemkojas seadused läbi läheks. Shibata sõnul on küsimärgi all, kas valitsusele keegi appi tahab tõtata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles