Euroopa Liit kutsub vägivalla lõpetamisele Lähis-Idas

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroliidu välisministrite kohtumine Brüsselis.
Euroliidu välisministrite kohtumine Brüsselis. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu välisministrid arutasid Brüsselis Iisraeli ja Palestiina konflikti, samuti oli kõne all keeruline olukord Iraagis.

«Lähis-Ida rahuprotsessi seiskumine ning vägivaldne ja üha halvenev humanitaarolukord Gazas, vaatamata mitmetele relvarahu ettepanekutele, on äärmiselt keeruline,» ütles väliminister Urmas Paet.

Paeti sõnul on Iisraeli valitsusel ja Palestiina omavalitsusel vaja kasutusele võtta kõik võimalikud meetmed, et vältida niigi pingelise olukorra edasist esklaeerumist. «Praegune olukord näitab taaskord, et ilma püsiva lahenduseta võib vägivald Lähis-Idas pidevalt uuesti puhkeda. Tuleb leida püsiv lahendus, mis tagab rahu ja turvalisuse kõigi iisraellaste ja palestiinlaste jaoks,» lisas ta.

Euroopa Liidu välisasjade nõukogu võttis vastu järeldused Lähis-Ida rahuprotsessi kohta, milles avaldatakse muret pingete suurenemise pärast Gaza sektoris ning nõutakse sõjategevuse lõpetamist. Samas kinnitatakse Iisraeli õigust kaitsta end rünnakute eest.

Euroopa Liit tervitab käimasolevaid jõupingutusi relvarahu nimel piirkondlike partneritega, eelkõige Egiptusega ning kinnitab valmisolekut omapoolseks toetuse andmiseks eesmärgi saavutamisel. Euroopa Liit mõistab hukka sadade tsiviilisikute kaotuse, kelle seas on olnud palju naisi ja lapsi. Euroopa Liit mõistab teravalt hukka inimröövi ja jõhkra noorte mõrva, kinnitades, et barbaarsete tegude eest vastutajad tuleb kohtu ette tuua.

Euroopa Liit usub, et viimaste nädalate traagilised sündmused tugevdavad iisraellaste ja palestiinlaste vajadust teha koostööd igasuguse terrori ja vägivalla vastu võitlemisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles