Ukraina ja separatistide vahendaja: kardan Rootsi kodaniku elu pärast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelsed separatistid Donetskis
Venemeelsed separatistid Donetskis Foto: SCANPIX

Ukraina võimude ja venemeelsete separatistide vahendajana tegutsev isik sõnas eile meediale, et kardab Ida-Ukrainas röövitud rootslase elu pärast.

Vladimir Rubani sõnul ei ole tal röövitu saatuse kohta täpseid andmeid ning Rootsi kodaniku elu võib ohus olla, edastab The Local.

«Kahjuks puudub olukorrast ülevaade. Ma kardan Rootsi kodaniku elu pärast,» teatas Ruban.

Ida-Ukraina meedia andmetel olevat 64-aastane rootslane olevat röövitud 20. juulil. Ukraina riikliku meedia andmetel inimrööv toimus, kuid mitte sel kuupäeval. Samuti olid röövi asjaolud teised kui esmalt arvati. Oletatakse, et rootslane on seni separatistide käes.

Väidetavalt on Ida-Ukraina separatistide üks juhte Igor Bezler valmis rootslase vahendaja abil Ukrainale üle andma.

Ruban hoiatas, et seda vahetust ei pruugi siiski tulla, kui mõlemad osapooled on jäikadel seisukohtadel.

Teada on, et Ukraina võimude käes on separatist, keda nimetatakse Olgaks.

«Olgat on plaanitud vabastada 2 – 3 korda, kuid nad on alati meelt muutnud,» lausus Ruban.

Bezleri andmetel hoitakse rootslast vangistuses Horlivkas.

«Ta võeti kinni, kuna ta oli keset lahingutsooni. Tal lubati teha kõne, teatamaks et on elus ja temaga on kõik korras,» lausus separatistide juht.

Rootslane sai kontakti ka Rootsi meediaga ning teatas, et ta ei saa oma kinnivõtmisest aru. Samas ta ei paljastanud, mida ta Ida-Ukrainas sõjalise kokkupõrke piirkonnas tegi.

«Meile teadolevatel andmetel on Ukrainas ebaseaduslikult röövitud Rootsi kodanik. Julgeolekupõhjustel ei saa rohkem informatsiooni anda,» sõnas Rootsi Keskkriminaalpolitsei esindaja Fredrik Kärrholm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles