Kui turvaline on lennuliiklus? Viimase nädalaga on toimunud kolm lennukatastroofi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaysia Airlinesi lennuki Boeing 777 jäänus Ida-Ukrainas Hrabovo lähedal
Malaysia Airlinesi lennuki Boeing 777 jäänus Ida-Ukrainas Hrabovo lähedal Foto: SCANPIX

Maailmas on tõstatatud küsimus, kui turvaline lennuliiklus on, kuna viimase nädalaga on aset leidnud kolm tõsist lennuõnnetust.

Viimane õnnetus leidis aset eile, kui Alžeeria lennufirma Air Algerie reisilennuk Malis alla kukkus, edastab mtv.fi.

Andmed pardal olnute kohta on olnud erinevad. Alžeeria võimude sõnul oli lennukis 110 reisijat, kellest 50 olid Prantsuse kodanikud ning kuus meeskonnaliiget.

Teine lennuõnnetus toimus Trans Asia Airways reisilennukiga, mis tegi äikesetormi tõttu Taiwanis Penghu saarele hädamaandumise. Õnnetuses kaotas elu vähemalt 47 inimest.

Kõige suurem lennukatastroof leidis aset 17. juulil, kui Ida-Ukrainas kukkus alla Malaysia Airlinesi lennuk, mille pardal oli 298 inimest, kes kõik hukkusid. Lennuk oli teel Amsterdamist Kuala Lumpurisse.

Kolmes lennuõnnetuses kaotas elu rohkem kui 460 inimest.

Lennundusajatundjate sõnul on selle aasta juuli õnnetustelt ja ohvrite arvult lennundusajaloos viiendal kohal.

Sel aastal on seni lennuõnnetustes kokku hukkunud üle 760 inimese. Möödunud aastal hukkus lennuõnnetustes 265 inimest.

Statistika kohaselt on viimasel kümnendil jaanuari ja juuli vahelisel ajal lennuõnnetustes keskmiselt kaotanud elu 376 inimest.

Suurest hukkunute arvust hoolimata peavad lennundusasjatundjad seda aastat läbi lennundusajaloo siiski üheks turvalisemaks. Seda juhul, kui turvalisust vaadata lennuõnnetuste koguarvu järgi.

Lennuturvalisuse statistikaga tegelev Aviation Safety Networks tegevjuht Harro Ranter sõnas, et sel aastal on katastroofiga lõppenud lennuõnnetusi olnud 12.

Aastate lõikes kesmiselt on jaanuarist juulini leidnud aset 17 inimohvreid nõudnud lennuõnnetust.

«Viimasel ajal järjestikku aset leidnud lennuõnnetuste järgi ei saa veel öelda, et lennunduses on suured turvalisus- ja julgeolekuprobleemid,» teatas Ranter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles