Gaza vaherahu annab võimaluse «rahulikult» hukkunuid otsida

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiinlased saavad vaherahu ajal võimaluse purustatud linnas vabamalt liikuda ja varusid täiendada.
Palestiinlased saavad vaherahu ajal võimaluse purustatud linnas vabamalt liikuda ja varusid täiendada. Foto: SCANPIX

Gaza vaherahu püüavad sealsed elanikud kasutada varude täiendamiseks ja oma kodude üle vaatamiseks, ent lisaks annab see ka võimaluse ohutult surnuid otsida – Gaza majarusudest on sealsete meedikute teatel täna välja toodud juba 85 surnukeha.

Iisrael on kaotanud praeguseks 35 sõdurit ja 2 tsiviiliiskut. Gaza sektoris on 8. juulist saadik hukkunud nüüdseks üle 1000 inimese, kellest suurem osa on tsiviilisikud.

Vigastada on saanud üle 5800 Gaza elaniku. Noorimaks neist võib pidada ilmselt beebit, kes päästeti BBC teatel eile oma surnud ema üsast erakorralise keisrilõikega. Kaks nädalat enneagsel beebil on arstide sõnul 50-protsendiline tõenäosus ellu jääda.

Pariisis ärgitavad vahendajad Hamasi ja Iisraeli vaherahu jätkama, ent selle tulemuslikkuses ei saa kindel olla.

Palestiina toetajate meeleavaldus Pariisis. Meeleavaldus keelati ametlikult ära.
Palestiina toetajate meeleavaldus Pariisis. Meeleavaldus keelati ametlikult ära. Foto: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Gazas sõidavad vaherahu ajal ringi kiirabiautod, mis saavad nüüd minna ka paikadesse, mis rünnakute ajal olid liikumiseks liiga ohtlikud. Gaza elanikud varuvad toitu ja esmatarbekaupu – nii palju kui neid on ja kuni seda turvaliselt teha saab – ning nii mõnigi külastab oma purustatud kodu. Vaatepilt on ahastamapanev – paljud majad on kokku kukkunud, terved kvartalid on Iisraeli pommitabamustes hävitatud. Beit Hanuni põhjaosas on tugevasti kahjustatud haigla, mille rusudest leiti ka üks hukkunud parameedik.

Sarnased pildid avanevad kõikjal. Shejaiya piirkonnas lamavad ühes ruumis põrandal reas surnukehad, kõik tolmuga kaetud.

Khan Yunise piirkonnast ida pool ei julgenud kohalikud siseneda Khuzaa piiritsooni, sest kartsid, et seal on endiselt Iisraeli väed.

Pea kolmenädalane turmtuli on hävitanud märkimisväärse osa piirkonna ehitistest. Iisraeli õhulöögid on purustanud kvartalite viisi elumaju, rääkimata hädavajalikke teenuseid pakkuvast taristust.

Palestiinlanna oma purustatud kodu varemetel.
Palestiinlanna oma purustatud kodu varemetel. Foto: SCANPIX

1,8 miljoni elanikuga Gaza sektor oli juba rahuajal kehvas seisus. 2012. aastal soovitas ÜRO rahvastikukasvule kiiremas korras reageerida, et piirkond vähem kui kümnendiga elamiskõlbmatuks ei muutuks. Sõda on teinud olukorra tunduvalt keerulisemaks.

ÜRO andmeil on vähemalt 2655 kodu pea täielikult hävitatud ning üle 3100 vajab suuri parandustöid. Mürsud on tabanud 116 kooli ja mitmeid polikliinikuid, staadione, mänguväljakuid, mošeesid, sidemaste, politseijaamasid ja veetrasse.

Palestiinlaste sõnul nõuaks kõige selle taastamine vähemalt 600 miljonit eurot – Gaza aastast eelarvet. Pärast Hamasi võimuletulekut Iisraeli ja Egiptuse kehtestatud blokaad hoiab tulusid ka tavalisest 350 miljoni euro võrra väiksemana.

Kolme kilomeetri laiuse ala Gaza sektori äärtes on Iisraeli kaitsejõud kuulutatud puhvertsooniks ja elanikel on soovitatud lahkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles