Hollandi peaminister: relvaüksuste saatmine MH17 hukupaika on ebarealistlik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Rutte
Mark Rutte Foto: SCANPIX

Hollandi peaministri Mark Rutte sõnul on rahvusvaheliste relvaüksuste saatmine Ida-Ukrainasse Malaysia Airlinesi lennuõnnetuspaika turvama ebarealistlik.

Hrabovo küla lähistel asuvat katastroofikohta kontrollivad venemeelsed separatistid, keda lääs süüdistab lennu MH17 alltulistamises Venemaalt saadud raketisüsteemi abil, kirjutab BBC.

Õnnetuslennuki pardal oli 298 inimest, kes kõik hukkusid. Enamik neist olid hollandlased.

Hollandi ja Malaisia lennuõnnetuseksperdid ei pääsenud eile õnnetuspaika uurima, kuna sõjategevus oli jõudnud üsna lähedale.

Ukraina võimude teatel püüavad nad piirkonda oma kontrolli alla saada, et rahvusvahelistel ekspertidel oleks turvaline töötada. Praegustel andmetel on lennuki allakukkumise paigas ikka surnukehi.

«Rahvusvaheliste relvastatud üksuste saatmine õnnetuspiirkonda on ebarealistlik. Separatistid võivad seda tõlgendada kui provokatsiooni ning olukord muutub veelgi ebastabiilsemaks,» teatas Rutte.

Holland, Malaisia ja Austraalia otsivad koostöös võimalusi, kuidas õnnetuspiirkonnas tööd koordineerida. Plaanis on saata politseinikke, kes ei oleks seal turvajad, vaid lisatööjõud inimjäänuste otsimisel.

Austraalia peaministri Tony Abbotti sõnul on nende eesmärgiks saada sündmuspaika uurida, koguda vajalik informatsioon ning lahkuda.

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) juhi Alexander Hugi sõnul ei võta nende vaatlejad riske ning ootavad piirkonnas olukorra rahunemist.

USA teatas eile, et nende luure andmetel on Venemaa tulistanud Ukrainasse separatistidega võitlust pidavate valitsusvägede asukohtadesse rakette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles