Legendaarne prokurör ei kahtle, et MH17 allatulistamine oli sõjakuritegu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carla Del Ponte
Carla Del Ponte Foto: SCANPIX

Malaysia Airlinesi lend MH17 allatulistamine on täiesti kindlalt sõjakuritegu, ütles täna legendaarne endine ÜRO sõjakuritegude prokurör Carla Del Ponte.

«See on uskumatu sõjas sooritatud tegu, mille sarnast ma iial varem näinud pole,» lausus Del Ponte, kes praegu kuulub Süüria konflikti uurivasse ÜRO komisjoni, intervjuus Šveitsi raadiole.

«On absoluutselt hädavajalik, et läbi viidaks uurimine, ning kõige olulisem on see, et kõik, kes selle eest vastutavad, toodaks kohtu ette,» lisas Del Ponte.

ÜRO sõjakuritegude tribunali prokurörina on Del Ponte pidanud uurima nii Rwanda kui Balkani sõdade õudusi. Pärast seda uuris ta europarlamendi palvel väidetavalt Kosovo Vabastusarmee korraldatud organiäri, kus albaanlasi süüdistati serblastelt ja teistelt mitte-albaanlastelt Kosovos ja Albaanias vägivaldselt elundite röövimises ja müümises.

«See on uskumatu sõjas sooritatud tegu, mille sarnast ma iial varem näinud pole.»

Oma varasemas elus on 1947. aastal itaaliakeelses Šveitsi osas sündinud Del Ponte pidanud ka oma advokaadibürood ja töötanud kohtunikuna. Kohtunikukarjääri ajal paljastas ta koos Itaalia kohtuniku Giovanni Falconega sideme Šveitsi rahapesu ja Itaalia narkoäri vahel, mis tegi neist mõlemas Itaalia maffia vaenlased.

Maffia tappis Falcone pommiga. Del Ponte pääses vaid ehmatusega, kui temagi kodust avastati pool tonni lõhkeainet. Pärast seda sai temast esimene Šveitsi riigiametnik, kellele otsustati määrata ööpäevaringne kaitse.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles