Miljardär soovitab kolmepäevast töönädalat

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carlos Slim arvab, et tööl võiks käia kuni 70 või 75 aasta vanuseni.
Carlos Slim arvab, et tööl võiks käia kuni 70 või 75 aasta vanuseni. Foto: Ronaldo Schemidt/AFP

Kui Mehhiko magnaadi Carlos Slimi ettepanek kohe käiku läheks, oleks täna selle nädala viimane tööpäev.

Nimelt on Slim veendunud, et inimeste tööelud tuleb «radikaalselt ümber teha», vahendab Financial Times.

Selle asemel, et 50- või 60-aastaselt pensionile minna, võiks tööl käia tunduvalt kõrgema vanuseni – aga puhkepäevi võiks olla oluliselt rohkem.

«Inimesed peavad hakkama tööl käima kauem, kuni 70 või 75 aasta vanuseni,» leiab Slim (74). «Aga nad töötaksid vaid kolm päeva nädalas, ütleme et 11 tundi päevas.»

«Kui tööpäevi oleks nädalas kolm, oleks rohkem aega lõõgastuda, elukvaliteet paraneks. Neli puhkepäeva oleksid väga olulised, et genereerida uusi meelelahutuslikke tegevusi ning täita oma elu muude asjadega,» selgitas telekomimagnaat.

Slim usub, et tema soovitust järgides on tulemuseks tervem ja tootlikum tööjõud. Ühtlasi saaks niiviisi lahendada pikaealisusest tulenevaid finantsväljakutseid.

Oma Telmexi telefonifirmas Mehhikos on Slim juba vaikset viisi alustanud. Hilises teismeliseeas firmaga liitunud töötajatel on kollektiivlepingu alusel õigus 50-aastaselt pensionile minna. Slim on aga käivitanud vabatahtliku skeemi, mille alusel nood inimesed võivad täispalgaga edasi töötada – aga vaid neli päeva nädalas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles