Liibüa laev üritab Gaza blokaadi murda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubalaev Amalthea. Foto on illustratiivne.
Kaubalaev Amalthea. Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Iisraeli sõjalaevad jälgivad pingsalt Gazasse humanitaarabi viia üritava Liibüa laeva liikumist, selle lõplik sihtkoht on endiselt ebaselge.

Iisrael on teatanud, et ei luba Moldova lipu all sõitvat kaubalaeva Amalthea Gazas randuda ja on andnud sellele korralduse kurssi muuta, kuid Liibüa abiorganisatsiooni teatel kavatsetakse algpärasest plaanist kinni pidada, vahendab YLE.

Egiptuse ametivõimude sõnul on laev palunud luba tulla El-Arishi sadamasse, samas on Amalthea kapten selle väite ümber lükanud. Praegu on laev masinavea tõttu ankrus Egiptuse ranniku lähedal.

Laeva lastis on paar tonni toiduaineid ja ravimeid. Missiooni organiseeris Liibüa diktaatori Muammar Gaddafi poja juhitav heategevusfond. Amalthea pardal on 12 meeskonnaliiget ja kümme aktivisti. Laev alustas teed Gaza suunas Kreekast laupäeval.

Iisrael on teinud ettepaneku, et Amalthea suunduks Gazast põhjas asuvasse Ashdodi sadamasse, kuid abilaev keeldub sinna minemast.

Mai lõpus lõppes rahvusvaheliste aktivistide katse murda Gaza mereblokaadi sellega, et Iisraeli sõjaväelased tapsid ühe abilaeva pardal üheksa türgi aktivisti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles