Rootslasi ärritab kuningliku kaardiväe osalemine homoparaadil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kuninglik kaardivägi
Rootsi kuninglik kaardivägi Foto: Facebook

Rootsi relvajõudude paraadrügement Livgardet, mis on traditsiooniliselt kuningapalee valvevahtkond, osaleb Stockholmi homparaadil.

Livgardeti osalemine tekitab rootslastes hämmastust ja pahameelt, edastab Dagens Nyheter.

Kuninglik vahtkond teatas Facebookis, et Stockhlom Pride festivali külastajad on oodatud telki Östermalmil tutvuma nende tegevusega ning jälgima kuningalossi juures valvevahetustseremooniat.  Sõdurid kannavad traditsiooniliselt sinist vormi ning teravatipulisi kiivreid.

Rügement teatas, et nad osalevad paraadil kuni selle lõpuni ehk 2. augustini.

Rootsi kaitseväe kommunikatsioonijuht Erik Lagersten ei näe midagi halba Livgardeti homoparaadil osalemises.

«Kaitseväe põhiülesanne on olla demokraatia kaitsja. Meie arusaama kohaselt on kõik võrdsed, nii mehed kui naised ning igaühel on õigus olla selline, nagu ta on,» lausus Lagersten.

Ta lisas, et Livgardet osaleb homoparaadil rõhutamaks oma seisukohti.

Paremäärmusliku partei Rootsi Demokraadid noortetiiva juht Gustav Kasselstrand sõnas, et nende partei liikmeid šokeeris kuningliku rügemendi osalemine homoparaadil.

«Armee peab kaitsma Rootsit, mitte osalema homoparaadil. Olen ise endine selle rügemendi liige. Hoolimata varasematest saavutustest, kaotas Livgardet nüüd minu silmis usaldusväärsuse,» lausus poliitik.

Livgardet sai kriitikat ka vasakpoolsetelt. Nende arvates peaks Pride olema rahueesmärgiline üritus, kus sõjaväe kohalolekut ei vajata.

Homoparaadi teemal käivitus keskustelu Rootsi kaitsejõudude kodulehel. Nime Fosterlandsvän (Isamaasõber) all esinenud isik kirjutas: «Kaitsejõududel peaks olema tähtsamaid eesmärke kui minna geiparaadile end reklaamima. Minu arvates ei kuulu see nende esindusülesannete hulka».

Kuid oli ka neid, kes kiitsid Livgardeti osalemise homoparaadil heaks.

«Selline negatiivne kriitika näitab lihtsalt ajast maha jäämist. Homodesse negatiivselt suhtujad ei peaks probleemide korral otsima kaitset sõjaväelastelt,» kirjutas end Andersiks nimetanud isik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles