Kaczyński ei hoolinud Putini kaastundeavaldusest

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaroslaw Kaczynski.
Jaroslaw Kaczynski. Foto: SCANPIX

Poola endine peaminister ja hukkunud presidendi vend Jarosław Kaczyński lükkas tagasi Venemaa Föderatsiooni peaministri Vladimir Putini kaastundeavalduse.

«Meie suursaadik küsis minult, kas ma võtan vastu Putini kaastundeavalduse. Ma keeldusin,» ütles 10. aprillil Venemaa lääneosas Smolenski lähistel hukkunud ekspresidendi Lech Kaczyński kaksikvend ja konservatiivse Seaduse ja Õigluse partei esimees Jarosław Kaczyński Poola nädalalehele Gazeta Polska, vahendas uudisteagentuur AFP.

Ka ütles Kaczyński väljaandele, et Poola liberaalse peaministri Donald Tuski ja Putini roll katastroofis pole selge. «Minu arvates ei kohelnud neist kumbki president Lech Kaczyńskit austusega,» leidis ekspeaminister, kes pidi Poola presidendivalimistel tunnistama kaotust Tuski parteikaaslasele Bronisław Komorowskile.

Ka leidis Kaczyński, et poliitiline vastutus Smolenski lennukatastroofi eest lasub Poola valitsusel. Väidetavalt teatas poliitikule venna surmast välisminister Radosław  Sikorski, kellele kaksikvenna kaotanud ekspeaminister olevat väitnud, et lennuõnnetus oli valitsuse kriminaalse poliitika tagajärg, vahendas Poola raadio koduleht.

Kaczyński hinnangul vastutab valitsus otseselt selle eeest, et nad ei suutnud riigi juhtkonnale hankida Nõukoude Liidu päritolu lennukite asemel uusi õhusõidukeid. Smolenski lähedal sattus õnnetusse Vene lennukitööstuse menuk TU-154, mis on ka varem korduvalt katastroofidesse sattunud.

Mullu kavandas valitsus kolme või nelja uue lennuki ostmist kõrgete riigiesindajate transportimiseks, kuid majanduslike raskuste tõttu tehing tühistati. Uute lennukite asemel otsustas kaitseministeerium kahe juba kasutatud lennuki soetamise kasuks, kuid ka see tehing ei pälvinud rahvasaadikute toetust ja hääletati päevakorrast maha.

Ka juhtis Kaczyński tähelepanu, et kui ta oli teel katastroofi sündmuspaigale tehti mitmeid peatusi ja sõideti aeglaselt. Tema sõnul tehti seda Tuski käsul, et valitsusjuhi delegatsioon jõuaks sündmuspaigale enne teda.

Lisaks sellele leidis Kaczyński, et Poola sõjaväe peaprokuröril kolonel Krzysztof Parulskil puudus Smolenski lennukatastoofi uurimisel aktiivne roll.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles