Peterburi rajatavast tornist saab Euroopa kõrgeim ehitis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi pilvelõhkuja vastane protest
Gazpromi pilvelõhkuja vastane protest Foto: SCANPIX

Venemaa suurlinna Peterburi rajatakse niinimetatud Gazpromi torn, mis oma kõrguselt saab Euroopa kõrgeimaks ehitiseks.

Peterburi elanikud protestisid pilvelõhkuja vastu kaheksa aastat, kuid Gazprom sai siiski teatud mööndustega võidu, edastab Helsingin Sanomat.

Gazpromile kuuluva tütarettevõtte Gazprom Nefti 463-meetrist peakontorihoonet ei rajata siiski Peterburi kesklinna, vaid äärelinna Soome lahe äärde.

Gazprom kolib oma tütarettevõtteid Moskvast Peterburi ja neile on vaja uusi hooneid.

Ehitus on juba käimas ning ehitusala ümbritseb kõrge tara. See takistab ehitamise pildistamist ja videole võtmist.

Ehitusalast idasse jääb Primorje eeslinn oma kõrghoonete ja 800 000 elanikuga ning läände eramajade ja datšade ala.

2018. aastaks valmivast pilvelõhkujast peaks saama Peterburi uus visiitkaart. Plaani kohaselt viivad kiired liftid turiste vaateplatvormile, kust avaneb vaade Peterburile.

Hiigeltorni taga on Briti arhitektuurifirma RMJM, millega Gazprom sõlmis lepingu juba 2006. aastal. Peterburi elanikud olid ehitusplaani vastu, kuna nende arvates oleks nüüdisaegne torn kesklinnas ajaloolise arhitektuuri üldmuljet kahjustanud.

Esmalt taheti pilvelõhkuja rajada eriloal piirkonda, kus ehitiste kõrgus ei oleks tohtinud ületada 48 meetrit. Elanike vastupanu oli nii suur, et linn loobus selle torni ehitamise lubamisest kesklinna.

Gazprom ostis mereäärse maatüki 2011. aastal ning sinna rajataksegi nüüd pilvelõhkuja, mis saab esmase plaaniga võrreldes 70 meetrit juurde.

Esmalt tahtis Peterburi linn ehitise valmimist toetada 60 miljardi rublaga. Ei ole teada, kas linn taganes plaanist. Praegustel andmetel rahastab Gazprom ise torni ehitust.

Ehituse peainsener Sergei Nikiforov ei ole meediale paljastanud ehitamise üksikasju, kuid selgitas, kuidas kõrghoone aknaid pestakse.

Aknapesijad on korvides, mis liiguvad torni metallkonstruktsioonidel nagu raudteel.

Peterburi elanikud on seni torni vastu, kuna see mere ääres olevana rikub vaate ajaloolisele linnale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles