Philip Morrise tubakat harisid lapsed

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sigaretitootja Philip Morris International tunnistas, et neil on mõningaid tõsiseid probleeme, pärast seda, kui rahvusvaheline inimõiguste organisatsioon Human Rights Watch (HRW) paljastas, et tuntud firma ostab tubakat lapstööjõudu pruukivailt kasahhi põllumeestelt, teatab Briti uudistevõrk BBC.


HRW raporti andmeil töötavad Philip Morrise tubakapõldudel võõrtöölised, kellelt võetakse kohe saabumisel passid ja keda sunnitakse tegema ületunde. Mõned Kasahstani tubakaistanduste töölised on vaid kümme aastat vanad. Lisaks petavad tubakafarmide omanikud oma töötajaid palgaga, mida ei maksta sugugi välja nii, nagu algselt lubatud.

Igal aastal saabub Kasahstani tubapõldudele tööle kümneid tuhandeid kirgiise. Tihti ei saa nad palka kätte enne, kui alles pärast kaheksa või üheksa kuud järjest töötamist. Osadel neist võõrtöölistest, kes on soovinud Kasahstani tubakapõllult lahkuda, pole äraminek õnnestunud seetõttu, et tööandja nõuab selle eest kas trahvi või on võtnud neilt dokumendid.

Mullu läbi viidud uuringu käigus tuvastas HRW 72 juhtumit, kus Kasahstani tubakapõldudel töötasid 10-17-aastased lapsed.

«Paljud neist tubakatöölistest – nii täiskasvanud kui lapsed – tulevad Kasahstani ja leiavad end sisuliselt ahelatest,» kommenteeris Jane Buchanan HRWst. «Kasahstani valitsus peab selgelt tegema palju rohkem tubakatööliste kaitseks, kuid ka Philip Morrisel on võtmeroll oma varustusahelas kuritarvitamiste vältimiseks.»

Philip Morris lubas, et astub kohe samme teatud tootmisviiside keelustamiseks ja suurendab kontrolli oma tubakakasvatajate üle. Šveitsis baseeruv ettevõte müüb oma tubakatooteid 160 riigis, nende seas ka Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles