Iisrael vabastab ligi 200 palestiinlast

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabastatavad palestiina vangid.
Vabastatavad palestiina vangid. Foto: AP / Scanpix

Iisrael vabastab täna heatahte aktina 199 palestiinlasest vangi, et toetada Palestiina presidendi Mahmoud Abbasi positsioone.


Iisraeli valitus andis vangide vabastamiseks ametliku loa eelmisel nädalal, kui osapooled jõudsid kokkuleppele vabastatavate vangide lõpliku nimekirja üle, vahendas BBC News.

Vangid vabastatakse Ramallah lähedal asuvast Oferi vanglast, kust nad viiakse Jordani jõe läänekaldal asuvasse Beituniya kontrollpunkti ja antakse seejärel üle Palestiina võimudele.

Vabastatavate hulgas on ka kaks isikut, kes kandsid alates 70ndatest eluaegset vanglakaristust: Mohammad Ibrahim Mahmoud Ali ja Saeed Atba, kelle vabastamine on toonud kaasa inimõigustega tegelevate organisatsioonide meelepaha, vahendas CCN News.

«Iisraeli valitus teeb veresüüga terroristide vabastamisega suure vea,» ütles inimõigusorganisatsiooni esindaja Meir Eindor, kelle kinnitusel vähendab vangide vabastamine koostöömeelse Abbasi soovi sõlmida Iisraeliga lõplik rahuleping.

Palestiina inimõiguste keskuse juht Raji Sourani suhtus vangide vabastamisse samuti skeptiliselt, sest tema hinnangul kulub nende vahistamiseks aega kuni kümme päeva.

Iisraeli valitsuse ja julgeolekuorganisatsioonide kinnitusel pole kaks eluaegset valgakaristust kandnud meest terroristlikus tegevuses süüdistatavate organisatsioonide Hamasi ega Islami džihaadi liikmed ning nad on tänaseks ära kandnud pikaajalise vanglakaristuse.

Hinnanguliselt hoitakse Iisraeli kinnipidamisasutustes kinni 8500-11 000 palestiinlast, kelle hulgas on ka sadu alaealisi.

Juudiriiki sõitis visiidile ka USA välisminister Condoleezza Rice, kes on Lähis-Ida rahukõneluste vahendajaks. Rahuläbirääkimisi juhtiv USA on varem korduvalt teatanud, et teeb kõik endast oleneva, et juba sel aastal sõlmitaks lõplik rahuleping.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles