Endised punakhmeeride liidrid vaidlustavad kohtuotsuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Khieu Samphan (ees paremal) ja Noun Chea (ees vasakul) jälgivad kohtuistungit.
Khieu Samphan (ees paremal) ja Noun Chea (ees vasakul) jälgivad kohtuistungit. Foto: SCANPIX

Kaks endist punakhmeeride liidrit, kes täna Kambodža kohtus inimsusevastaste kuritegude eest eluks ajaks vangi mõisteti, vaidlustavad kohtuotsuse, teatasid nende advokaadid.

«Me vaidlustame kohtuotsuse... see on minu kliendi suhtes ebaõiglane. Ta ei teadnud ega sooritanud paljusid neist kuritegudest,» ütles 88-aastase Nuon Chea advokaat Son Arun ajakirjanikele.

Teise süüdimõistetu, 83-aastase Khieu Samphani advokaat Kong Sam Onn lisas: «See on ebaõiglane... Me vaidlustame kohtuotsuse.»

ÜRO toetatud Kambodža tribunal mõistis Chea ja Samphani eluks ajaks vangi. Enamik süüdistusi käsitles elanike sunniviisilist küüditamist põllutöölaagritesse ja sellega seotud inimsusvastaseid kuritegusid 1970. aastatel.

Pealinna Phnom Penhi evakueerimine 1975. aastal oli üks lähiajaloo suurematest küüditamistest. Üle kahe miljoni inimese sunniti relva ähvardusel pealinnast lahkuma ja neil tuli rännata jalgsi maakohtadesse, kus punakhmeeride režiim asus oma agraarutoopiat ellu viima.

Punakhmeeride võimuperioodil aastail 1975-1979 kaotas elu umbes 1,7 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles