Obama andis loa teha Iraagis õhurünnakuid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama teatas, et andis loa teha Põhja-Iraagis äärmusislamistlike võitlejate vastaseid õhurünnakuid juhul kui need ohustavad USA humanitaartegevust või tekitavad kohalikele kristlastest rahvusvähemustele kannatusi.

President rõhutas, et USA väeüksuseid Iraaki tagasi ei saadeta, edastab BBC.

Islamivõitlejate ohust hoolimata on USA on Iraagis visanud helikopteritelt humanitaarabisaadetisi.

Islamistliku äärmusorganisatsiooni Iraagi ja Levanti Islamiriigi (ISIL) võitlejad vallutasid Iraagi suurima kristlastelinna Qaraqoshi ning sundisid elanikud põgenema.

Obama sõnas eile Valges Majas toimunud pressikonverentsil, et USA armee helikopteritelt visati Sinjari mägede piirkonda ISILi tõttu lõksu jäänud Yazidi religioosse vähemuse kogukonnale toitu ja vett.

Ametnike sõnul ähvardab mägedepiirkonda pikaajalisel lõksu jäämisel nälg ja veepuudus. Kui nad aga püüavad põgeneda, siis võivad ISILi võitlejad nad maha lasta.

«USA ei saa tegeleda maailma kõikide kriisidega, kuid kui vägivald kasvab väga suureks, ei tohi silma kinni pigistada. Eriti veel siis, kui Iraagi valitsus palub abi. Tuleb tegutseda targalt ja ettevaatlikult, hoidmaks ära genotsiidi,» lausus Obama.

Obama kinnitusel on Iraagis õhurünnakute tegemine seda tõenäolisem, mida lähemale ISILi võitlejad Irbilile liiguvad, kuna seal on märkimisväärne arv USA diplomaate ja militaarnõunikke. Samuti reageeritakse siis, kui Iraagi pealinn Baghdad ohtu satub.

Obama lisas, et ta andis õhurünnakute käsu aitamaks Iraagi valitsust päästa Sinjari mägedesse lõksu jäänute elu.

USA president rõhutas, et «ameerika lahendus» ei aita Iraagis tekkinud probleemi lõpuni lahendada.

Sunniitidest moslemite grupeering ISIL on Põhja-Iraagis ja Süüria osadel aladel kanda kinnianud ning asutas enda kontrollitavates piirkondades kalifaadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles