Rootsi metsapõlengute kahju läheneb miljardile kroonile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootslastele appi tõtanud Prantsuse ja Itaalia lennukid võtmas Horende järvest kustutusvett.
Rootslastele appi tõtanud Prantsuse ja Itaalia lennukid võtmas Horende järvest kustutusvett. Foto: SCANPIX

Rootsi metsa- ja maastikupõlengu kahjud ulatuvad miljonitesse, peamisteks kannatajateks on Stora Enso tütarfirmad.

Lisaks puude hävimisele suurendavad arvet järelkustutustööd, kahjutule jälgimine, metsa puhastamine ja uute puude istutamine.

Tuli on Västmanlandi läänis hävitanud puid vähemalt 600 miljoni krooni ehk 65 miljoni euro eest, kirjutab ajaleht Dagens Nyheter.

«Oleksin üllatunud, kui arve ei kerkiks miljardi kroonini (108 miljonit eurot),» märkis kindlustusfirma LRF Försäkringi tegevjuht Erik Pihlo.

Metsaameti andmetel kuulub suurem osa põlenud metsast aktsiaseltsidele Sveaskog, Karl Hedin ja Bergvik Skog, mille suuromanikuks on metsanduskontsern Stora Enso.

Jutte suurest kahjust kinnitab ka Bergvik Skogi metsadirektor Lars-Erik Wigert. Firmal pole tulekahjukindlustust, kuid see püüab abi saada tormikahjude kaitseks sõlmitud kindlustuslepingust.

«Metsaomanike riskid on suurenenud äärmuslike ilmastikunähtuste, nagu kuivad suved, tormid ja tulekahjud, sagenemise tõttu,» tõdes ta.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles