BP väitel on Mehhiko lahe naftaleke peatatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BP väitel on Mehhiko lahe naftaleke peatatud
BP väitel on Mehhiko lahe naftaleke peatatud Foto: SCANPIX

Naftafirma BP väite kohaselt suudeti eile õhtul Mehhiko lahe naftaleke lõpuks peatada.

BP paigaldas selle nädala alguses lekkekohale uue ja efektiivsema 75-tonnise naftakoguja, mille abil loodetakse kogu lekkiv kütus kokku koguda, edastab AFP.

USA naftatõrjeoperatsiooni juhtiva admirali Thad Alleni sõnul taheti uue koguja testimisega saada kinnitust  kui efektiivne uus süsteem on.

Eilsel katsetusel leiti naftakogujast tehniline viga. Katse ajal märgati, et mingi kogus naftat pääseb ikka merre. Kuna kogu operatsioon toimus 1500 meetri sügavusel, siis olid eksperdid valmis selleks, et koguja sees võib rõhk tõusta ning puuraugu seinad ei pruugi vastu pidada.

BP teatel suudeti eile hilisõhtuks kõik lekkekohad sulgeda ning nafta voolamine merre lakkas.

Naftakatastroof Mehhiko lahel sai alguse selle aasta aprillis, kui BPle kuuluval naftaplatvormil Deepwater Horizon toimus plahvatus ning see uppus.

Püsivat lahendust ei tule naftalekkele aga enne, kui valmis saab üks kahest uuest puurkaevust.

Asenduskaevud läbistavad lekkiva puuraugu külgsuunas umbes 6000 meetri sügavusel. Seejärel on kavas pumbata auku naftast raskemat vedelikku ja tsementi.

BP hakkas kaeve puurima juba mais ja firma tegevjuhi Bob Dudley sõnul võivad asenduskaevud valmida enne augustiks seatud tähtaega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles