Ukraina separatistid värbavad Moskvas liikmeid

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Ukraina separatistid
Ida-Ukraina separatistid Foto: SCANPIX

Ida-Ukraina separatistid värbavad Moskvas avalikult liikmeid ja koguvad raha ning varustust samal ajal kui Kreml eitab venemeelsete võitlejate toetamist.

«Donetski Rahvavabariigi» värbamisametil puudub küll aadress, kuid vabatahtlikud võivad ühineda vastavale telefoninumbrile helistades või e-kirja teel ühendust võttes. Isegi USA välisministeerium tunnistas möödunud kuul, et selline värbamisamet on olemas ning Venemaa lubab seda, vahendas USA Today.

Värbamist reklaamiti lendlehtede ja bänneritega, millega kutsuti üles «Strelkovi armeega liituma». Igor Strelkov on endine Vene julgeolekuametnik ja üks separatistide liidreid.

Info värbamise kohta ilmus juba juunis sotsiaalvõrgustikus Vkontakte «Donbassi rahvaarmee» lehel. Mõndade Vene veebilehtede andmete kohaselt hakati aga infot värbamise kohta jagama juba mais.

Vkontakte lehel oli antud separatistega kontakteerumiseks telefoninumber ja e-mail, kuid kõnedele ei vastatud.

Möödunud nädalal Moskvas toimunud rahvakogunemisel annetati separatistidele veoautotäis toitu, riideid ja varustust. «See abi läheb tavainimestele. Muidugi läheb osa sellest võitlejatele. See viiakse otse Donetski Rahvavabariigi juhtidele,»ütles annetuste kogumisel kaasa aidanud Kramatorski elanik Sergei Zaharov.

Annetusi korjanud rühmituse sõnul koguti juunis ja juulis 6,2 miljonit rubla (umbes 128 000 eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles