Iraani mošeed tabas verine enesetapurünnak

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enesetapurünnakus haavata saanud mehed.
Enesetapurünnakus haavata saanud mehed. Foto: SCANPIX

Iraani kaguosas asuvat šiiiamoslemite mošee juures õhkisid enesetapuründajad kaks pommi, milles plahvatuses hukkus vähemalt 27 ja sai viga 270 inimest.

Naiseks riietunud suitsiidiründaja lasi end õhku Zahedani linna Jamia mošee juures olevas kontrollpunktis, kui tal ei õnnestunud pühakotta pääseda. Paari minuti pärast järgnes sellele ka teine märksa ohvriterohkem plahvatus, milles said surma haavatutele appi tõtanud inimesed, vahendas BBC.

Pakistani ja Afganistani piiri lähedal asuv Zahedan on Sistan-Baluchestani provintsi pealinn, kus elab ka märkimisväärne hulk sunniite. Linnas asuvaid mošeesid on ka varem rünnatud.

Usklikud kogunesid mošeesse, et tähistada prohvet Muhamedi pojapoja, märtrina tapetud imaam Husseini sünniaastapäeva. Väidetavalt on hukkunute hulgas ka Iraani revolutsioonilise kaardiväe sõdureid.

Kohaliku meedia teatel viis rünnakud läbi mässuline sunniitide rühmitus Jundullah (jumalasõdurid), mis on pidanud viimastel aastatel verist võitlust šiiitide vastu.

Meedia teatel oli tegemist kättemaksuaktsiooniga võimudele, kuna juunis poodi nende liider Abdolmalek Rigi.
Uudisteagentuuri AFP teatel võttis Jundullah oma kodulehel juhtunu eest ka vastutuse. Rühmituse sõnul oli sihtmärgiks revolutsioonilise kaardiväe sõdurid.

Rünnaku mõistis hukka ka USA välisminister Hillary Clinton ning lisas, et rünnaku korraldajaid tuleb karistada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles