Vene keelust võidab üks suur NATO riik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Türgi võib olla enamiku Euroopa riikide liitlane NATOs, kuid erinevalt Austraaliast, Kanadast, Norrast ja Ameerika Ühendriikidest nad Vene toidusanktsioonide osas Euroopa Liidu saatust ei jaga.

Venemaa keeld Euroopale loob arvatavasti võimaluse Türgi tootjatele, märkis riigi Eksportööride Assamblee juht Mehmet Büyükekşi. Ta avaldas lootust, et eriti võiksid praegusest olukorrast võita nende puuvilja-, muna- ja kanatootjad.

Uludaği puu- ja juurviljaeksportööride liidu esimees Salih Çalı pakkus, et nüüd võib Venemaa ehk lõdvendada kontrolli, mis viimastel aastatel nendega kaubitsemist on pidurdanud.

Vene valitsus on lubanud, et läänest blokeeritud kaupa püütakse asendada suurema impordiga Türgist ning neile sõbralikest endise Nõukogude Liidu riikidest ja Ladina-Ameerikast. Möödunud kuul käis president Vladimir Putin mitmes Lõuna-Ameerika riigis rääkimas kaubandus- ja investeerimissuhetest.

Nagu Brasiilia lihaeksportijate liit ABIEC juba üleeile õhtul teatas, pakub impordikeeld Euroopale ja Ühendriikidele kuldse võimaluse neile. Liidu teatel ekspordib praegu Venemaale oma toodangut ligi 40 kanaliha- ja 12 sealihatootjat.

Tšiili kaubandusorganisatsiooni Direcon juht Andrés Rebolledo omakorda teatas, et tema ja teiste Ladina-Ameerika riikide esindajad kohtusid Vene ametnikega, kes soovisid nimekirja toodetest, mida nad võiksid neile eksportida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles