ÜRO: Gaza blokaad peab lõppema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli õhulöögis hävinenud hooned Gaza Citys.
Iisraeli õhulöögis hävinenud hooned Gaza Citys. Foto: SCANPIX

ÜRO Palestiina pagulaste abiorganisatsiooni UNRWA esindaja nõudis seitse aastat kestnud Gaza sektori blokaadi lõpetamist, et piirkond uuesti üles ehitada ja konfliktile poliitiline lahendus leida.

«Tohutuid piirkondi on maatasa pommitatud. Me ei suuda neid üles ehitada, kui meie käsi niiviisi seotakse,» sõnas UNRWA esindaja Chris Gunness.

«Blokaad peab lõppema. Kõik, kes otseselt või kaudselt selle veresauna eest vastutavad, peavad sekkuma,» lisas ta.

Iisrael kehtestas Gaza sektorile blokaadi 2006. aastal, kui äsja võimule tulnud Hamas Iisraeli sõduri röövis. Blokaadi küsimus oli ka peamine, mis Kairo läbirääkimistel komistuskiviks osutus.

Üle kuu kestnud konfliktis on hävinud vähemalt 65 000 inimese kodud. ÜRO agentuurid ja Palestiina omavalitsus töötavad rekonstruktsiooniplaani kallal, millega taastataks veevärk ja elekter.

Gunness toonitas, et kuigi Iisraelil on legitiimsed julgeolekukartused, pole 1,8 miljoni inimese kollektiivne karistamine efektiivne meetod nende leevendamiseks.

Konfliktis on hukkunud pea 2000 inimest, neist üle 90 protsendi palestiinlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles