Iraak on lähedal uue peaministri nimetamisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi peaminister Nouri al-Maliki.
Iraagi peaminister Nouri al-Maliki. Foto: Reuters / Scanpix

Iraagi suuremate šiiitlike parteide blokk on lähedal uue peaministri nimetamisele, asendamaks kolmandat ametiaega jahtivat Nouri al-Malikit.

Ametlikult teatas sellest parlamendi asespiiker Haider al-Abadi, keda peetakse ka üheks tõsisemaks kandidaadiks. Ametis olev peaminister Maliki on viimastel päevadel kinnitanud, et ei taandu püüdest uuesti ametisse saada.

Maliki on ka kritiseerinud kurdist presidenti Fouad Masoumi põhiseaduse rikkumises. Nimelt on Maliki sõnul möödunud ajavahemik, mille jooksul ametisse saanud president suurimale blokile valitsuse moodustamise pakkumise peab tegema.

Peaministri asetäitja ametis Malikit on aga oponendid süüdistanud riigi lõhestamises. Nii kurdide kui sunnide sõnul on peaminister ajanud sektantlikku poliitikat, mille üheks tulemiks on ka äärmusrühmitus ISIL/IS. 

ISIL/IS on Põhja-Iraagis vallutanud suuri alasid ning ohustab praegu de facto iseseisva Iraagi Kurdistani pealinna Arbili.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles