Šveitsi pank avab Kafka teoste seifi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Franz Kafka käsikirjad ja joonistused, mis olid varjul Šveitsi panga UBS seifis, tuuakse välja, vahendas uudisteagentuur AFP Šveitsi pressi.

Esmaspäeval avatakse neli UBSi seifi, mis sisaldavad joonistusi ja käsikirju, mis on Kafka teoste omandiõiguste üle käiva vaidluse keskmes.

Vaidlus käib Iisraeli võimude ja õdede Hoffede vahel. Viimased pärisid Kafka dokumendid väidetavalt oma emalt Esther Hoffelt. Esther Hoffe oli omakorda Franz Kafka sõbra Max Brodi sekretär, kes ignoreeris kirjaniku käsku oma teosed põletada ja avaldas need pärast tema surma. Originaalid pärandas ta Esther Hoffele.

Kuna Brod emigreerus 1939. aastal natside eest praeguse Iisraeli aladele, väidab juudiriik nüüd, et Kafka dokumendid on riigi omand ja Iisraelis käib selle üle kohtuasi. Ka kaks Tel Avivi panka avasid sel nädalal Kafka teoseid sisaldavad seifid pärast kohtu vastavat nõudmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles